Yargıtay, düğünlerde takılan altınlar ve ziynet eşyalarının kime ait olacağına dair yıllardır süregelen tartışmalara son verecek önemli bir karara imza attı. Bu yeni kararla birlikte, özellikle boşanma süreçlerinde sıklıkla karşılaşılan ziynet eşyası anlaşmazlıkları konusunda net bir çerçeve çizilmiş oldu.

Önceki Karar Yeniden Şekillendi

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 2023/5704 E. ve 2024/2402 K. sayılı ilamında, ziynet eşyalarının paylaşımında örf ve adetlere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Yargıtay, eğer taraflar arasında ziynet eşyalarının paylaşımı konusunda bir anlaşma bulunmuyorsa, ziynet eşyalarının kimin adına takıldığına göre karar verilmesi gerektiğini belirtti.

Ziynet Eşyalarının Paylaşımı Nasıl Olacak?

Avukat Buket Nurşah Tekışık, yeni Yargıtay kararı hakkında şu açıklamalarda bulundu: "Önceki Yargıtay içtihadında, düğünde takılan tüm takılar ve ziynet eşyaları kadına ait kabul edilirdi. Ancak, yeni içtihat bu durumu değiştirdi. Artık erkeğe takılan ziynet eşyaları erkeğe, kadına takılanlar ise kadına ait sayılacak. Eğer ziynet eşyasının belirli bir cinsiyete özgü olduğu tespit edilirse, cinsiyete uygun olarak karar verilecek."

Bilirkişi İncelemesi Gerekebilir

Eğer ziynet eşyasının kime ait olduğu konusunda bir tereddüt oluşursa, bilirkişi incelemesine başvurulacak. Bilirkişi, ziynet eşyasının her iki cinsiyet için de uygun olduğunu belirlerse, ziynet kime takıldıysa o kişinin malı sayılacak.

"Gerçek hayat hikayesi" denilmişti: Baby Reindeer dizisi hakkında şok karar! "Gerçek hayat hikayesi" denilmişti: Baby Reindeer dizisi hakkında şok karar!

Düğünlerde Takılar Ortak Kese Toplanıyor

Günümüzde düğünlerde takıların artık gelin ve damadın üzerine değil, sandık veya torba gibi ortak bir kesede toplandığına dikkat çeken Avukat Tekışık, bu durumda ziynet eşyasının cinsiyete göre nitelendirilmesi gerektiğini ifade etti. Özellik tespit edilemezse, ziynet eşyası ortak mal olarak kabul edilecek.

Muhabir: Haber Bülteni