Emekli aylıklarıyla yaşamını sürdüren bireyler için huzurevlerinde kalmak artık neredeyse imkansız hale geldi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, huzurevi ve yaşlı bakım rehabilitasyon merkezlerinin ücretlerine yüzde 300-360 oranında zam yaparak, bu hizmetlerin maliyetini ciddi oranda artırdı. Bu zamlar, özellikle düşük emekli maaşı alan vatandaşlar için huzurevlerinde kalmayı zorlaştırdı.

TEK KİŞİLİK ODALAR 10 BİN LİRAYI AŞTI

Zam sonrası huzurevlerindeki tek kişilik oda ücretleri 3 bin 551 liradan 10 bin 652 liraya yükseldi. Çift kişilik odalarda kişi başına düşen ücret ise 3 bin 110 liradan 9 bin 331 liraya çıktı.

ÇİFTLERE BÜYÜK DARBE: YÜZDE 360 ZAM

Bakanlık, çiftlerin birlikte kaldığı suit odalarda da büyük bir fiyat artışına gitti. Daha önce 4 bin 834 lira olan süit odaların fiyatı yüzde 360 artışla 17 bin 336 liraya yükseltildi. Çift kişilik süit odalarda kişi başı ücret ise 4 bin 437 liradan 13 bin 309 liraya çıktı.

ARTAN MALİYETLER GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 29 Ağustos 2024 tarihli yazısında artan maliyetlerin bu fiyat artışlarının temel sebebi olduğunu belirtti. Bakanlık, yaşlı bakımında karşılaşılan maliyet artışlarına dikkat çekerek, bu zamların zorunlu hale geldiğini savundu.

TÜRK-İŞ'ten iktisat politikalarına sert eleştiri TÜRK-İŞ'ten iktisat politikalarına sert eleştiri

Öte yandan, emeklilere yönelik maaş artışlarına dair görüşmeler sürerken, huzurevlerinde kalmanın maliyetiyle ilgili bu büyük artış emeklilerin yaşam koşullarını daha da zorlaştırmış durumda. Emekli maaşıyla geçinmeye çalışan birçok kişi için huzurevlerinde kalmak, artık lüks haline gelmiş durumda.

Muhabir: Haber Bülteni