2025 yılı itibarıyla zorunlu hale gelecek olan bu sistem, araçların plakalarını otomatik olarak tanıyacak ve akaryakıt fiş ve faturalarında bu bilgilerin yer almasını sağlayacak. Böylece, plakaların manuel olarak girilmesinden kaynaklanan usulsüz fatura işlemlerine son verilecek.

Akaryakıt fiyatları cep yakmaya devam ediyor! 1 Ekim 2024 benzin, motorin, LPG fiyatları Akaryakıt fiyatları cep yakmaya devam ediyor! 1 Ekim 2024 benzin, motorin, LPG fiyatları

Vergi Mükellefleri İçin Zorunlu

UTTS, yalnızca vergi mükellefi olan kişi ve kuruluşlar için zorunlu olacak. Bu mükelleflerin, iş yerlerine ait veya kiraladıkları araçlara 2024 yılı sonuna kadar taşıt tanıma birimini taktırmaları gerekecek. Bireysel taşıt sahipleri ise bu sistemden isteğe bağlı olarak faydalanabilecek.

Sistem Nasıl Çalışacak?

Akaryakıt istasyonlarındaki pompa tabancasına takılacak taşıt tanıma okuyucu cihaz, araçların plaka bilgilerini otomatik olarak tanıyacak ve bu bilgiler yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara (YN Pompa ÖKC) aktarılacak. Böylece, manuel plaka girişi yapılmadan fatura ve satış verileri UTTS'ye işlenecek.

Sistem Hazırlıkları ve Uygulama Detayları

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen ve Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğunda olan UTTS'nin altyapı çalışmaları tamamlandı. Sistemin portalı olan "www.utts.gov.tr" Mart ayında paydaşların kullanımına açıldı ve akaryakıt istasyonları için teknik hazırlıklar Ağustos ayına kadar tamamlanacak. Ayrıca, UTTS donanımlarının montaj, onarım ve servis işlemleri sadece yetkili firmalar tarafından gerçekleştirilecek.

Vergi Kaybını Önleyecek

UTTS, akaryakıt sektöründe her yıl 15 milyar lirayı bulan vergi kaybını önlemeyi hedefliyor. Sistem, devletin vergi güvenliğini sağlarken, akaryakıt sektöründe rekabet ortamı da oluşturacak.

Resmi Gazete Tebliği

UTTS'ye ilişkin düzenlemeler, 5 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile yürürlüğe girdi. Bu tebliğ ile akaryakıt satışlarında plaka bilgisinin otomatik olarak iletilmesi ve sistemin teknik özellikleri belirlenmiş oldu. Akaryakıt dağıtım şirketleri, mevcut taşıt tanıma sistemlerini UTTS'ye entegre edebilecek.

Muhabir: Haber Bülteni