Yenidoğan Çetesisoruşturmasında adı geçen bir hastanede 2018 yılında yoğun bakım hemşiresi olarak çalışan Taner Karataş çetenin çalışma yöntemlerini anlattı.

“OLAYLARI FARK EDİP İŞTEN AYRILDIK”

Karataş, söz konusu hastanede çalışırken çete faaliyetlerine dair şüphelenmeye başladıklarını ve bu nedenle görevlerinden ayrıldıklarını belirtti. “Ben ve 3 arkadaşım, ikinci haftada durumu fark ederek işten ayrıldık ve Sağlık Bakanlığı'na şikayette bulunduk” diyen Karataş, bu kararı vicdani bir zorunluluk olarak aldıklarını ifade etti.

“HER ŞEY GÖZ ÖNÜNDE YAPILIYORDU”

Yoğun bakım hemşiresi Taner Karataş, şikayet ettiği kişileri tanıdığını ve onlarla birlikte çalıştığını belirterek, “Listede adı geçen kişilerden emir aldım, her şey göz önünde yapılıyordu” dedi. Bu kişilerin hastaları usulsüz şekilde sevk ederek tedavi süreçlerini uzattıklarını ve sonunda bebeklerin yaşamını kaybetmesine neden olduklarını anlattı.

“HEMŞİRE KENDİSİNİ DOKTOR OLARAK TANITIYORDU”

Karataş, hasta sevk sürecindeki ihlallere de dikkat çekerek, “112 acil sağlık servisi hastaneyi arayıp doktorla görüşüyor gibi görünse de aslında bu işlemleri sorumlu hemşire yürütüyordu. Kendini doktor gibi tanıtıp hastayı teslim alıyor, hasta yakınları da onu doktor sanıyordu. Ancak tedavi süreci bu noktada usulsüz başlıyor, hastalar iyileşse dahi taburcu edilmiyor, hatta bazıları yoğun bakım enfeksiyonu nedeniyle yaşamını yitiriyordu” dedi.

MİT ve Emniyet’ten PKK/KCK'nın Avrupa yapılanmasına darbe MİT ve Emniyet’ten PKK/KCK'nın Avrupa yapılanmasına darbe

“VİCDANLARINI TÖRPÜLEYEN HEMŞİRELER”

Karataş, hastane personelinin zamanla bu etik dışı uygulamaları normalleştirdiğini öne sürerek, “Yoğun bakım hemşireleri bir süre sonra vicdanlarını törpülemeye başlıyor. Önemli olan kim olmayı seçtiğiniz; katil mi yoksa iyileştirici mi?” diyerek meslektaşlarını eleştirdi.

“DENETİMDEN ÖNCE HABERDAR EDİLDİLER”

Taner Karataş, Sağlık Bakanlığı'nın hastaneye yaptığı denetimlere de değindi ve “Denetleyiciler hastaneye gitmeden önce hastane yönetimi haberdar ediliyordu, bu yüzden her şeyi düzelttiler” iddiasında bulundu. Bu durumun hastanedeki düzensizliklerin örtbas edilmesine neden olduğunu belirten Karataş, yeni mezun olan hemşirelerin de bu durumlardan etkilenerek mesleğe başlamakta tereddüt ettiğini dile getirdi.

Kaynak: İHA