Adana'da TEKNOFEST'te SOLOTÜRK ve Akıncı'dan Nefes Kesen Gösteri Adana'da TEKNOFEST'te SOLOTÜRK ve Akıncı'dan Nefes Kesen Gösteri

Yeşilırmak’ın Tersakan Çayı ile birleştiği noktada tespit edilen balık ölümleri üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri hemen harekete geçti. Nehirden ve balıklardan alınan numuneler laboratuvar ortamında analiz edilecek.

Uzmanlardan Uyarı: “Balıkları Tüketmeyin”

Veteriner Hekim Abdulhamit Çelik, balık ölümlerinin ciddiyetine dikkat çekerek, vatandaşların ölü veya baygın balıkları kesinlikle tüketmemesi gerektiğini vurguladı.

Çelik, şu cümleleri aktardı:

“Solungaçların rengi bize balık hastalıklarının şifrelerini verir. Yeşilırmak’taki balıkların solungaçları koyu kahverengi ve siyaha yakın renktedir. Yeşilırmak’taki balıklar zor şartlarda ve ölmenin kıyısında yaşıyor. Çünkü Yeşilırmak çok kirli” 

Kirliliğin Nedenleri: Evsel, Endüstriyel ve Tarımsal Atıklar

Çelik, nehirdeki kirliliğin birçok kaynağı olduğunu belirterek, bu dönemde bilinçsiz tarım uygulamalarının kirliliği daha da artırdığını ifade etti ve şöyle dedi:

“Bu döneme özel kirlilik bilinçsiz tarım, gübreleme uygulamalarıdır. Bunlar yüzeysel ve yer altı sularıyla birlikte Yeşilırmak’a akıyor. Aynı zamanda su debisi de düşük olduğu için çok konsantre bir kirlilikle karşı karşıyayız”
Kaynak: İHA