"GELECEK HESAPLARINIZI YAKMAYIN" UYARISI

MASAK tarafından hazırlanan ve YÖK tarafından üniversitelere dağıtılan afişlerde, öğrencilere kara para aklama, terör örgütlerinin finansmanı ve dolandırıcılık gibi suçlarda banka hesaplarının kullanılması durumunda ağır hapis cezalarıyla karşılaşabilecekleri hatırlatıldı. Afişlerde, “Gelecek hesaplarınızı yakmayın” mesajı verilerek, öğrencilere banka hesaplarını başkalarına kullandırmamaları konusunda uyarılarda bulunuldu.

İHBAR VE ŞİKAYETLER ARTTI

YÖK, üniversite öğrencilerinin banka hesaplarını başkalarına kullandırarak gelir elde ettiklerine dair artan ihbar ve şikayetlerin ardından harekete geçti. Öğrencilerin bu tür işlemlerle dolandırıcılık, kara para aklama ve terörizmin finansmanı gibi suçlarla bağlantılı hale gelebilecekleri vurgulandı. YÖK, bu tür durumların ağır hapis cezalarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

OLTALAMA TAKTİĞİNE KARŞI UYARI

Sadece yasa dışı banka kullanımları değil, siber suçlara karşı da öğrencilere önemli uyarılar yapıldı. Hacettepe Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nden uzmanların görüşleriyle hazırlanan bir video YÖK tarafından paylaşıldı. Uzmanlar, özellikle “oltalama (phishing)” saldırılarına dikkat çekerek, öğrencilerin mail ya da SMS yoluyla gönderilen zararlı linklere tıklamamaları gerektiğini vurguladı.

Kozmetik fabrikasında korkunç yangın Kozmetik fabrikasında korkunç yangın

GÜÇLÜ ŞİFRELER VE İKİ AŞAMALI GÜVENLİK ÖNERİSİ

Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Aydos, öğrencilere güçlü şifreler oluşturma ve iki aşamalı güvenlik önlemleri kullanma çağrısında bulundu. Ayrıca, öğrencilere kişisel bilgilerini ve T.C. kimlik numaralarını kimseyle paylaşmamaları gerektiği hatırlatıldı. Aydos, özellikle kafelerde ve halka açık ortamlarda hassas işlemler yapılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Selman Bozkır, öğrencilerin en çok oltalama saldırılarına maruz kaldıklarını belirtti. Bozkır, tanıdık hesaplardan gelen mesajların bile taklit edilebileceğini ifade ederek, linklere tıklamadan önce kaynağın dikkatlice incelenmesi gerektiğini söyledi.

“HESAPLARINIZI BAŞKALARINA KULLANDIRMAYIN”

Ankara Üniversitesi Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Murat Osmanoğlu, suç şebekelerinin öğrencilerin banka hesaplarını yasa dışı işlemler için kullandığını vurguladı. Osmanoğlu, başkası adına hesap açmanın ya da kullandırmanın suç olduğunu belirterek, gençlerin bu tür anlık kararlarla geleceğini riske atmaması gerektiği konusunda uyardı.

preview image

Kaynak: Anadolu Ajansı