Son günlerde bazı basın organlarında yer alan hayali üniversite haberlerine ilişkin YÖK, yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, kendi imkanlarıyla yükseköğretim görmek isteyen adayların YÖK'ün iznine veya bilgisine ihtiyaç duymadıkları aktarıldı.

YÖK’TEN UYARI GELDİ

Adayların, yurt dışında üniversite eğitimi almak istemeleri halinde, mezun olduktan sonra mağduriyet yaşamamaları için Yükseköğretim Kurulu Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı'nın internet sayfasında bulunan bilgilendirmelere dikkat etmeleri gerektiği vurgulandı. İnsanların üniversite hayallerini suistimal eden ve onları dolandıran kişi ve kurumların ağına düşmemeleri için tanınan üniversitelerin kontrol edilmesinin önemi anımsatıldı.

“KURULUMUZUN SAYFASINDA UYARICI AÇIKLAMALAR YAPILMAKTADIR”

YÖK’ün açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Kurulumuz, yurt dışında öğrenim görmek isteyen vatandaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla tanınan yükseköğretim kurumları listesini erişime açmış olup e-Devlet sorgulamalarında veya doğrudan kurulumuza başvurularda bu konuda bilgi alınabilmektedir. Ayrıca Kurulumuz denklik birimi web sayfasında kayıt dönemlerinden önce yurt dışında eğitim görmek isteyen adayları uyarıcı ve bilgilendirici açıklamalar yapılmaktadır.”

GEÇEN YIL SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞ

'Yeni Pazar Üniversitesi' hakkında 2023 yılında suç duyurusunda bulunulduğunu belirten YÖK, şu cümleleri aktardı:

Sıra bekler gibi yaparak para çeken emekliyi gasp etti Sıra bekler gibi yaparak para çeken emekliyi gasp etti

“Kurulumuz, yapmış olduğu bu bilgilendirmeler dışında, yanıltıcı veya gerçeğe aykırı açıklama ve ilanlarla adayları kayıt yaptırmaya teşvik eden kişi ve kurumlara karşı faaliyetlerinin engellenmesi ve cezalandırılmaları için yetkili makamlara suç duyurusunda da bulunmaktadır. Nitekim bugünlerde haberlerde 'Yeni Pazar Üniversitesi' olarak yer alan suistimallere ilişkin, yaklaşık bir yıl önce, 17 Ağustos 2023'te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç ihbarında bulunulmuştur. Kurulumuz bu konularda vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gerekli bilgilendirme ve uyarıları titizlikle yapmakta ve gerekli hukuki yolları işletmektedir.”
Muhabir: Haber Bülteni