Almanya'da yaşayan gurbetçilerin Türkiye’deki banka hesapları ve mali varlıkları artık Almanya tarafından otomatik olarak takip edilecek. Almanya’da ikamet eden, ancak Türkiye’de bankalarda hesabı bulunan ve faiz geliri elde eden Türk vatandaşları, bu gelirleri beyan etmek ve Almanya’da vergilendirmekle yükümlü olacak. Uzun yıllardır gündemde olan ve ertelenen bu uygulama kapsamında, Almanya ile Türkiye arasında bilgi paylaşımı başladı.

Almanya’nın Hamburg Maliye Dairesi’nden bir vatandaşa gönderilen mektupta, kişinin 2019 yılında Türkiye’deki Ziraat Bankası’nda elde ettiği faiz gelirini beyan etmediği tespit edildi. Vatandaştan, gelir beyannamesini 21 Ekim 2024 tarihine kadar güncellemesi talep edildi. Ayrıca vergi muafiyeti gibi taleplerin varsa bunları belgelemesi gerektiği belirtildi. Mektupta, gelirini beyan etmeyenlerin cezai işlemlerle karşılaşacağı uyarısı yapıldı. İlerleyen süreçte gelir beyan edilmemesi durumunda ağırlaşan cezalar ve icra yöntemlerinin devreye gireceği ifade edildi.

Çifte Vergi Mağduriyeti Uyarısı

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, bu uygulamanın gurbetçilere iyi anlatılması gerektiğini belirterek, vatandaşı bilgilendirme konusunda eksikliklerin olduğunu vurguladı. Yeneroğlu, Türkiye’deki gelirlerin Almanya’da da vergilendirilmesi gibi bir durum olmadığını ancak Türkiye’de sahip olunan malların Almanya’ya bildirilmesi gerektiğini ifade etti. Yeneroğlu, “Türkiye’de vergisini ödediğiniz malların Almanya’ya bildirimi zorunlu, ancak burada bir çifte vergilendirme söz konusu değil. Almanya’ya bildirilen mal ve gelirlerin, Almanya’daki vergi düzenlemelerine uygun hale getirilmesi gerekiyor,” dedi.

Türkiye, 2011 yılında imzaladığı uluslararası anlaşma gereği otomatik bilgi paylaşımı yükümlülüğünü yerine getiriyor. Bu düzenleme, özellikle Almanya’da yaşayan gurbetçilerin Türkiye’deki mali varlıklarını kapsıyor. Yeneroğlu, Türkiye’deki vergilerin beyan edilmemesi durumunda vatandaşların ağır cezalara çarptırılabileceği ve ileride yargılanabileceği uyarısında bulundu.

Finansal Yönetim ve Finansman Fırsatları Paneli ATO'da gerçekleşti Finansal Yönetim ve Finansman Fırsatları Paneli ATO'da gerçekleşti

Vergi Politikası Sıkılaştırılıyor

Türkiye’nin yüksek enflasyon ve döviz kuru artışıyla mücadele ettiği bu dönemde, ekonomik politikalar da sıkılaştırılıyor. Vergi gelirlerini artırma çabasında olan Türkiye, yurtdışındaki vatandaşlarını da bu sürece dahil ediyor. Maliye Bakanlığı ile Almanya arasında başlatılan otomatik bilgi paylaşımı süreci, Almanya’da ikamet eden Türk vatandaşlarının Türkiye’deki gelirlerinin takip edilmesini ve vergilendirilmesini sağlayacak.

Kaynak: Haber Merkezi