Gazze'de can kaybı 41 bin 595'e çıktı Gazze'de can kaybı 41 bin 595'e çıktı

Prof. Dr. Osman Mert, konuşmasında 70 yıldır Türk diline ev sahipliği yapan eski TDK binasının Türkçe Müzesi'ne dönüştürülmesini hedeflediklerini belirtti. Bu müzenin, Türkçenin sadece bir dil değil, aynı zamanda bir milletin tarihini, kültürünü ve medeniyetini yansıtan bir hazine olduğunu vurguladı. Mert, "Türkiye’nin sadece bir dil olmadığını, aynı zamanda bir milletin tarihini, kültürünü ve medeniyetini taşıyan bir hazine olduğunu bir kere daha hatırlatacaktır" diye konuştu.

Ortak Türk Alfabesi Vurgusu

Kurultayın bu yıl, 92. Dil Bayramı ile aynı döneme denk gelmesi de katılımcılar arasında ayrı bir heyecan yarattı. Ayrıca, kısa bir süre önce Bakü'de gerçekleştirilen Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu toplantısında kabul edilen 34 harfli ortak Türk alfabesinin Türk dünyası açısından büyük bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekildi. Prof. Dr. Mert, bu gelişmenin Türk dünyasında ortak bir dil köprüsü kurarak, kültürel ve stratejik yakınlaşmayı hızlandıracağını ifade etti.

Tarihi “Kurultay Marşı” Yeniden Canlandı

Kurultayın açılış töreninde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1934 yılında Türk Dil Kurultayı için bestelenen “Kurultay Marşı” da 90 yıl aradan sonra yeniden dinleyicilerle buluştu. Marşın sözleri, dönemin Malatya Milletvekili Mehmet Hilmi Oytaç tarafından yazılmıştı.

Dil Bilincinin Geleceğe Taşınması

Kurultayda, Türkçenin farklı coğrafyalarda nasıl yaşam bulduğunu ve bu dilin geleceğe nasıl taşınacağını anlatan çok sayıda bildiri sunulacak. Prof. Dr. Mert, dilimizin geleceğine dair konuşmasında şunları söyledi:

“Ülkemiz Türkiye Yüzyılı’na girmeye hazırlanırken kurumumuz da Türkiye Yüzyılı’nda yeni mekan, yeni ufuklar ülküsüyle yeni hizmet binasına taşınmış olmanın heyecanını yaşamaktadır. Bağlı olduğumuz Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’yla dört kurumun aynı çatı altında hizmet vereceği binamızda Türkiye Yüzyılı’nın 16 birleşiminden özellikle bilim, yenilik, etkin iletişim, dijital dönüşüm, üretim, verimlilik ve istikbal gibi ilkeler kurumumuzun görev ve sorumluluk alanlarıyla birlikte kılavuzumuz olacaktır. 70 yıldır Türk diline yuva olan eski hizmet binamızı Türkçe Müzesi yapma arzusundayız. Bu müze, Türkiye’nin sadece bir dil olmadığını, aynı zamanda bir milletin tarihini, kültürünü ve medeniyetini taşıyan bir hazine olduğunu bir kere daha hatırlatacaktır. Türkçe’nin gücünü ve farklı coğrafyalarda nasıl hayat bulduğunu gösterirken, genç kuşaklara dil bilincini aşılayarak dilimize sahip çıkmanın önemini gösterecek, Türkçe için çalışmanın neden hayati olduğunu hatırlatacaktır” 

Türk Diline Hizmet Edenler Ödüllendirildi

Açılış konuşmalarının ardından, Türk diline katkıda bulunan isimlere “Türk Diline Hizmet Ödülleri” takdim edildi. Bu anlamlı törende yerli ve yabancı bilim insanları da Türk dili üzerine hazırladıkları bildirilerini paylaşarak, Türkçenin küresel bir dil olarak daha da güçlenmesine katkıda bulunacak çalışmalarını sundular.

Kurultay Değerlendirmesi

Üç gün sürecek olan kurultay, 27 Eylül Cuma günü yapılacak değerlendirme oturumuyla sona erecek. Bilim insanlarının sunumları ve tartışmaları, Türk dilinin geleceği üzerine önemli perspektifler sunmayı hedefliyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı