Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü'nün 11 Temmuz olarak kabul edilmesi talebini içeren karar tasarısını 84 ülkenin evet oyuyla onayladı. Karar, dünya genelinde büyük yankı uyandırdı.

SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANI GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, karar tasarısının kabul edilmesinin ardından BM Genel Kurulu'nda duygusal anlar yaşadı. Vucic, kararın "çok siyasi olduğunu" belirterek tepkisini dile getirdi ve Almanya'nın bu kararı destekleyen ülkeleri tehdit ettiğini iddia etti. Kararın ardından Sırbistan bayrağına sarılarak gözyaşlarına boğulan Vucic'in görüntüleri tüm dünyada gündem oldu.

TBMM Başkanı Kurtulmuş: “İlk 4 maddeyle ilgili bir tartışma söz konusu değildir” TBMM Başkanı Kurtulmuş: “İlk 4 maddeyle ilgili bir tartışma söz konusu değildir”

KARARDA SREBRENİTSA SOYKIRIMI'NIN İNKÂRI KINANDI

Kararda, Srebrenitsa Soykırımı'nın inkârı ile insanlığa karşı suç, soykırım ve savaş suçlularının yüceltilmesinin kınandığı vurgulandı. Ayrıca, soykırım kurbanlarının kimlik tespiti ve cenazelerine ulaşma çalışmalarının önemi üzerinde duruldu.

SIRBİSTAN'IN İTİRAZLARINA RAĞMEN KARAR KABUL EDİLDİ

Sırbistan'ın karara yönelik itirazlarına rağmen, BM Genel Kurulu'nun çoğunluğunun kabul oyu vermesiyle karar resmiyet kazandı. Bu durum, Sırbistan ile diğer ülkeler arasında gerginliğe neden oldu.

TÜRKİYE'NİN ROLÜ BÜYÜK

Karar tasarısının sunumunda Türkiye'nin de önemli bir rol oynadığı belirtildi. Türkiye'nin yanı sıra Almanya ve Ruanda'nın da sunuculuğunu üstlendiği tasarı, 40'tan fazla ülkenin desteğini aldı. Yayınlanan listeye göre; İsrail oylamada yer almadı.

Muhabir: Haber Bülteni