Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü gıda kontrol görevlileri tarafından gerçekleştirilen denetimlerde, A.S. ve B.D. isimli kişilere kiralanan bir depoda yapılan incelemelerde, toplam 65.662 adet gıda ürünü bulundu. Bu ürünler arasında ithal çikolata, bisküvi, enerji içeceği, dilimli ananas konservesi ve pembe zencefil turşusu gibi son tüketim tarihi geçmiş ürünler yer alıyordu.

Tarih Değiştirme Skandalı

Elde edilen bulgular arasında, işletme içerisindeki selülozik tinerle silinmiş ambalajlar ve bu ambalajlardaki eski son tüketim tarihi bilgileri Inkjet kodlama makinesi ile değiştirilmiş olduğu da yer aldı. 2023 tarihli bilgiler, 2025 olarak yeniden kodlanarak ürünlerin satışa hazır hale getirildiği belirlendi. Bazı ürünlerin etiketlerinde ise Tarım ve Orman Bakanlığı kayıtlarında yalnızca alkolsüz içecek üretimi yapmak üzere faaliyet izni bulunan bir firmanın adı geçiyordu. Ancak bu firmanın, gıda güvenliği bilgi sisteminde fermente salamura ürünleri üretimi ile ilgili bir kaydının bulunmadığı tespit edildi.

Rusça Etiketleme ve İhracat İhtimali

Denetimlerde ayrıca, yeniden kodlanan ve kolilenerek satışa hazır hale getirilen ürünlere Rusça etiketlerin yapıştırıldığı görüldü. Bu durum, etiketleme işleminin ürünlerin ihraç edilmesine yönelik yapıldığı değerlendirmelerine yol açtı. İşletmede ayrıca, kemirgenlerin zarar verdiği birçok ürün tespit edilerek muhafaza altına alındı.

İdari Yaptırımlar ve Suç Duyurusu

Denetimler sonucunda, halk sağlığını tehlikeye atan işletmelere karşı çeşitli idari yaptırımlar uygulandı. Tüketim için uygun olmayan gıdaları piyasaya arz eden sorumlular hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulurken, 5996 sayılı Kanun’un ilgili maddeleri gereği toplamda 58.424 TL para cezası kesildi.

Ankara’da Dans Coşkusu: Latin Dans Kursu Başvuruları Başlıyor! Ankara’da Dans Coşkusu: Latin Dans Kursu Başvuruları Başlıyor!

Kepez İlçesinde Kötü Şartlarda Tavuk İşleme

Kepez ilçesindeki bir diğer denetimde ise, bakanlıktan onaysız tavuk parçalama faaliyetinin yürütüldüğü tespit edildi. Hijyen şartlarını sağlamayan depoda 17 ton son tüketim tarihi geçmiş, kokuşmuş ve bozulmuş tavuk ürünleri bulundu. Mekanik kıyma makineleri ve parçalama tezgahlarının bulunduğu bu işletmede, son tüketim tarihi geçmiş tavukların kıyma haline getirilerek tekrar piyasaya sürüldüğü değerlendirildi. Tüm bu ürünler imha edildi ve işletmeye idari yaptırımlar uygulandı.

Muhabir: Haber Bülteni