CHP'den 'kış saati uygulaması geri gelsin' çağrısı CHP'den 'kış saati uygulaması geri gelsin' çağrısı

2024 yılı Nobel Edebiyat Ödülü'nün kazananı belli oldu. Nobel Komitesi, bu prestijli ödülü "tarihsel travmalarla yüzleşen ve insan yaşamının kırılgan yönlerini derin bir şiirsel düzyazıyla yansıtan" eserleri nedeniyle Güney Koreli yazar Han Kang’a verdi.

Han Kang Kimdir?

52 yaşındaki Han Kang, edebiyat dünyasında geniş yankı uyandıran eserleriyle tanınıyor. Komitenin açıklamasına göre, Kang’ın yazınında insanlık tarihindeki büyük travmaların ve bireysel kırılganlıkların incelikli bir şekilde ele alınması, ödüle layık görülmesinde önemli bir etken oldu.

Türkçeye Çevrilen Eserleri

Han Kang’ın eserleri sadece Korece konuşan okuyucularla sınırlı kalmadı; dört romanı Türkçeye de çevrildi. Bu romanlar arasında Beyaz KitapÇocuk GeliyorVejetaryen ve Veda Etmiyorum yer alıyor. Özellikle Vejetaryen adlı romanıyla uluslararası alanda büyük bir çıkış yakalayan Kang, eserlerinde çoğunlukla insan ruhunun derinliklerine inerek zorlu temaları işliyor.

Nobel Komitesi’nin Gerekçesi

Komite, Han Kang’a ödül verilmesinin ardında, edebi üslubunun insanlık tarihinin karanlık ve travmatik yönleriyle hesaplaşma biçimi olduğuna dikkat çekti. "İnsan hayatının kırılganlığını gözler önüne seren şiirsel düzyazısı" ile tanınan yazar, edebi dünyada derin izler bırakan çalışmalarına bir yenisini daha eklemiş oldu.

Kaynak: Haber Merkezi