Yaşam

4 yaşındaki çocuk, müzede 3 bin 500 yıllık kavanozu kazara parçaladı

Hayfa'daki Hecht Müzesi'nde 4 yaşındaki bir çocuğun kazara parçaladığı 3 bin 500 yıllık Tunç Çağı'na ait nadir bir kavanoz, müze yetkililerince yeniden restore edilecek. Müze, nadir rastlanan bu olaya rağmen sergileme geleneklerini sürdürmeyi planlıyor.

Abone Ol

İsrail’in Hayfa kentinde bulunan Hecht Müzesi’nde, ailesiyle birlikte müzeyi ziyaret eden 4 yaşındaki bir çocuk, kazara 3 bin 500 yıllık bir kavanozu parçaladı. Müze yetkilileri, kavanozun MÖ 2200 ile 1500 yılları arasındaki Tunç Çağı'na ait olduğunu ve nadir bulunan arkeolojik eserlerden biri olduğunu belirtti.

Müze, arkeolojik buluntuları "engelsiz" bir şekilde, camsız olarak sergilemeyi tercih ettiklerini ve bunun ziyaretçilere özel bir çekicilik sunduğunu ifade etti. Ancak bu gelenek, bu sefer küçük bir ziyaretçi için beklenmedik bir kazaya yol açtı.

Olay hakkında konuşan çocuğun babası, oğlunun kavanozun içinde ne olduğunu merak ettiğini ve bu yüzden eseri eline aldığını, ardından kazara düşürerek parçaladığını söyledi.

Hecht Müzesi yetkilisi Lihi Laszlo, "Müzede sergilenen eşyalara kasıtlı olarak zarar verilmesine karşı büyük bir ciddiyetle yaklaşır ve gerekirse polisi bile dahil ederiz. Ancak bu durumda durum farklıydı; küçük bir çocuk, kazara esere zarar verdi. Restorasyon için bir uzman görevlendirildi ve eser kısa bir süre içinde yerine geri konulacak," dedi.

Müze yetkilileri, nadir rastlanan bu olaya rağmen, eserleri bariyerler veya cam duvarlar olmadan sergileme geleneğini sürdürmeyi amaçladıklarını belirtti. Hecht Müzesi, İsrail'in kuzeyindeki Hayfa Üniversitesi arazisinde yer almakta ve arkeoloji ile sanat eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. Müze yetkilileri, kazı çalışmalarında genellikle kırık veya eksik halde bulunan çanak çömlek parçalarının aksine, bu sağlam kavanozun keşfedildiğinde etkileyici bir buluntu olduğunu da sözlerine ekledi.