Yaşam

41. Avrupa Miras Günleri renkli etkinliklerle başlıyor

Avrupa Miras Günleri bu yıl 21-22 Eylül 2024 tarihlerinde Ankara'da üçüncü kez düzenlenecek. Avrupa Ulusal Kültür Enstitüleri Ağı EUNIC tarafından organize edilen bu özel etkinlik, başkent Ankara'nın zengin tarihini ve kültürel mirasını kutlamayı hedefliyor.

Abone Ol

Ankara sevdalısı olacaksınız!” sloganıyla gerçekleştirilecek Avrupa Miras Günleri kapsamında, sekiz Avrupa büyükelçiliği çeşitli rehberli turlar sunacak. Ayrıca, etkinlik süresince şehrin çeşitli müzeleri, üniversiteleri, vakıfları ve dernekleri özel sergiler, konserler ve şehir turları düzenleyecek.

Avrupa Miras Günleri etkinliği programı, Ankara'nın tarihini yeniden keşfetmek isteyenler için geniş bir yelpazede çeşitli etkinlikler sunuyor. Katılımcılar, büyükelçilikler, müzeler ve diğer kültürel kurumlarda rehberli turlara katılabilecek, sanatsal sergilere göz atabilecek ve konserlere katılabilecekler.

Elçiliklerde yapılacak etkinlikler için, katılımcıların kimlik numarası beyan etmeleri ve etkinlik öncesinde kayıt yapmaları gerekmektedir. Kimlik ibrazı, etkinliğe girişte zorunlu olacak. Etkinlikler, Almanya, Avusturya, İtalya, Fransa, Macaristan, Hollanda, Polonya ve İsviçre büyükelçiliklerinin yanı sıra birçok yerel kurum ve müze tarafından desteklenmektedir.

1985 yılında Avrupa Konseyi tarafından başlatılan Avrupa Miras Günleri, 1999'dan itibaren Avrupa Birliği tarafından da desteklenmektedir. Türkiye'nin 1954'ten beri taraf olduğu Avrupa Kültür Sözleşmesi çerçevesinde, bu etkinlik 50'den fazla ülkede düzenleniyor. Her yıl Eylül ayında, kültürel mirası koruma ve geliştirme amacıyla yapılan bu etkinlikler, halka açık olan önemli anıtlar ve miras alanlarını tanıtma fırsatı sunuyor.

EUNIC ve Avrupa-Kültürel İşbirliği

EUNIC, Avrupa ulusal kültür enstitülerinden oluşan bir ağa sahip ve dünya genelinde 39 üyesi bulunuyor. Türkiye'de ise EUNIC’in Ankara ve İstanbul'da iki kümesi mevcut. Institut français Türkiye tarafından yönetilen Ankara’daki EUNIC kümesi, Avrupa ile Türkiye arasındaki kültürel bağları güçlendirmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyor.

Avrupa Miras Günleri bu yıl, hem Avrupa büyükelçiliklerinin hem de yerel kurumların katkılarıyla, başkent Ankara’da zengin bir kültürel deneyim sunacak. Bu etkinlik, hem Ankara'nın hem de Avrupa'nın kültürel mirasını keşfetmek isteyenler için kaçırılmaması gereken bir fırsat olacak.

Avrupa Birliği Delegasyonu resmi sosyal medya hesabından yayınlanan gönderide ise "Avrupa Miras Günleri’nin programına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Kayıtlar 14 Eylül saat 10:00'da (ilk gelen ilk alır esasına göre) internet sitemizden gerçekleşecek." paylaşımı yapıldı.