Ankara'da yeni sanat yılı törenle başladı Ankara'da yeni sanat yılı törenle başladı

Yeni düzenleme, açık öğretim kurumlarının kuruluş, eğitim ve yönetimi ile ilgili kuralları içeren Açık Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, açık öğretim okullarının mevcut yönetmelikleri güncellenerek birleştirildi ve açık öğretim lisesi, ortaokulu, mesleki açık öğretim lisesi ve imam hatip lisesi için tek bir çatı yönetmelik oluşturuldu.

YENİ GEÇME PUANLARI BELİRLENDİ

Yeni kurallara göre, açık öğretim ortaokulunda Türkçe dersinden en az 70, diğer derslerden ise 50 puan alan öğrenciler başarılı sayılacak. Açık öğretim liselerinde ise tüm derslerden 50 ve üzeri puan alanlar geçer not almış olacak. Ayrıca, Bakanlık, elektronik sistemlerinde kayıtlı verileri olan öğrencilerden belge talep edilmeyeceğine dair bir düzenleme yaptı.

E-DEVLET ÜZERİNDEN AÇIKÖĞRETİME KAYIT YAPILABİLECEK

Açık öğretim liselerinde e-Devlet üzerinden yeni kayıt işlemleri yapılmasına olanak tanındı. Bununla birlikte, açık öğretim kurumlarının sınavları artık elektronik (e-Sınav) veya diğer yöntemlerle gerçekleştirilebilecek. Bu sayede, evrak sahteciliği önlenerek hizmetlerin daha hızlı ve verimli sunulması amaçlandı. Ayrıca, açık öğretim ortaokulunda kayıtlı olan zorunlu ilköğretim yaşı içindeki öğrencilerin örgün eğitim kurumlarına geçişleri kolaylaştırıldı ve yeni kayıt işlemlerinde muafiyetler tanındı.

Yeni kayıt olan öğrenciler, mezuniyet şartlarını sağlıyorlarsa sınavlara girmeden de mezun olabilecek. Ayrıca, mesleki açık öğretim lisesi ve açık öğretim imam hatip lisesi öğrencileri için zorunlu yüz yüze eğitim durumlarında nakil ve geçiş işlemleri için yeni düzenlemeler yapıldı.

Öğrencilik durumları, "donuk ve silik" yerine "kayıt yenilemeyen ve beklemeli öğrenci" olarak güncellendi. Açık öğretim bürolarının adı açık öğretim birimleri olarak değiştirildi ve 18 yaş üstü öğrenciler için disiplin kuralları getirildi. 18 yaş altı öğrencilerin disiplin konularında ise Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği geçerli olacak.

Son olarak, yurt dışında kamu göreviyle bulunan kişilerin çocukları da açık öğretim ortaokuluna kayıt olabilecek. Velisinin yurt dışında bulunduğunu belgeleyenlere de kayıt hakkı tanındı. Bu düzenlemeler, açık öğretim kurumlarının işleyişini daha etkin ve nitelikli hale getirmeyi amaçlıyor.

Kaynak: aa