Sincan'daki Yeni Sanayi ve Ticaret Merkezi'nin açılışı, Başkanı Ercan'ın katılımıyla gerçekleşti Sincan'daki Yeni Sanayi ve Ticaret Merkezi'nin açılışı, Başkanı Ercan'ın katılımıyla gerçekleşti

Türkiye'nin yer fıstığı ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Adana'da hasat dönemi başladı. Ancak, bu yıl sıcak hava koşulları nedeniyle verim düşüşü yaşanıyor. Yer fıstığının kilogram fiyatı, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 40 oranında düşüş göstererek 30-31 lira arasında satılmakta.

Adana'da, Türkiye genelinde 500 bin dekarda üretilen yer fıstığının 185 bin dekarı yetiştiriliyor. Ortalama olarak dönüme 400 kilogram verim alınan fıstıkta Adana, ülke ihtiyacının yüzde 60'ını karşılıyor. Hasat süreci Karataş ilçesinde başlamış olup, ovaya doğru devam ediyor.

Verimde ve Fiyatlarda Düşüş

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İhlas Haber Ajansı’na verdiği demeçte, bu yıl sıcak hava nedeniyle fıstık veriminde yaklaşık yüzde 33 oranında bir kayıp yaşandığını belirtti. Geçen yıl 550-600 kilogram verim alınırken, bu yıl bu rakamın 400 kilogram seviyesine düştüğü ifade edildi. Fiyatların da geçen yıl 65 liradan başlayan fiyatların bu yıl 30-31 lira seviyesine gerilediğini vurguladı.

Başkan Doğan ayrıca, Adana'da bu yıl fıstık ekim alanlarının arttığına dikkat çekerek, “Fiyatlar geçen yıl yüksekken bu yıl hem verim hem de fiyatlar düştü. Fıstık ekimi artmasına rağmen hem verim hem de fiyatlar düşük” şeklinde konuştu.

Tarladan kilogram fiyatı 30-31 lira olan yer fıstığının marketlerde 200 liraya kadar satılmasına da tepki gösterdi. Yüreğir Ziraat Odası, üreticilerin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: İHA