Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın SGK borçları ve mali durumla ilgili yaptığı açıklamalara AK Parti'den sert tepki geldi. AK Parti İl Başkanlığı tarafından düzenlenen basın toplantısında, Yavaş'ın açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı öne sürüldü.

"Tarikatçı dekan istemiyoruz" diyen öğrencilere ve il başkanına suç duyurusu "Tarikatçı dekan istemiyoruz" diyen öğrencilere ve il başkanına suç duyurusu

KAMUOYUNU YANLIŞ BİLGİLENDİRİYOR

AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Yalçın, yaptığı açıklamada Mansur Yavaş'ın "engelleniyoruz" söyleminin gerçek dışı olduğunu ifade etti. Yalçın, "Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi 2019-2024 yılları arasında 12 defa toplamda 31.971.041.709,73 TL borçlanma yetkisi vermiştir. Ayrıca, bu dönemde 20 milyar TL değerinde gayrimenkul satışı yapılmıştır. Yavaş, bu yetkilere sahip olmasına rağmen, kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye çalışmaktadır" dedi.

Yalçın, Mansur Yavaş'ın SGK'ya olan 5.7 milyar TL borcunun ödenmediğini ve bu nedenle en borçlu belediye konumunda olduğunu belirtti. Ayrıca, geçen yıl yapılan yapılandırmadan yararlanan Yavaş'ın ilk taksiti bile ödemediği için yapılandırma dosyasının iptal olduğunu söyledi.

Yavaş'ın belediyeyi devraldığında EGO bilet fiyatının 2.5 TL olduğunu ve o dönemin dolar kuruna göre 0.40 dolar olduğunu belirten Yalçın, şu anki fiyatın 0.64 dolara çıktığını ve Ankara'nın Türkiye'nin en pahalı 3. ulaşımına sahip olduğunu kaydetti. Ayrıca, su tarifeleri konusunda da gerçeği yansıtmayan açıklamalar yapıldığını belirterek şöyle devam etti:

’Mansur yavaş ulaşım fiyatlarıyla ilgili de gerçeği yansıtmayan açıklamalarda bulundu. Bizden önce EGO bilet fiyatlarının 1 dolar olduğunu şimdiyse 0.45 dolar yani 15 lira olduğunu beyan etti. Fakat 8 nisan 2019 tarihinde Mansur yavaş göreve geldiğinde EGO bilet fiyatı 2.5 TL idi. O dönemin dolar kurunun 6.28 olduğunu düşündüğümüzde EGO bilet fiyatı 0.40 dolardı. Son yaptığınız %40 zam ardından bilet fiyatları 21 lira oldu. Dolar bazında değerlendirdiğimizde ise şuan bir EGO bileti 0.64 dolar.Hangi verilere göre nasıl bir hesap yaptınız bilmiyorum, ancak ulaşımı ucuzlatma vaadiyle geldiniz şimdi hesap ortada. Ankara Türkiye’nin en pahalı 3. ulaşımı konumuna geldi. Tüm bu gerçekler ortadayken yalan bilgilerle kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye utanmıyor musunuz ?’’

‘’GÖREVE GELDİĞİNİZDE TÜRKİYE’NİN EN UCUZ SUYUNU KULLANILIYORDU"

Mansur Yavaş, bizden önce suyun metreküpünü 1,6 dolardan sattılar, şimdi biz 0,73 dolardan satıyoruz dedi. Mansur Yavaş’ın Belediyeyi devraldığı 8 Nisan 2019 tarihinde suyun metreküp fiyatı 5TL idi. Aynı tarihte dolar kurunun 6.28TL olduğunu düşündüğümüzde suyun m3 satış fiyatı 0.79 dolardı. Aski’nin resmi sitesinde yayınlanan en düşük fiyat tarifesinde bile Mansur Yavaş’ın belirttiği gibi 24 liraya bir tarife bulunmamaktadır.
Temmuz 2024 Aski tarifesi:
0-15 m3 arası 25,08TL / 0,76$
16-30 m3 arası 35,13TL / 1,08$
30 m3 üzeri 45,42TL / 1,37$
Bu veriler doğrultusunda ortalama su satış fiyatı 35 Lira’dır yani güncel dolar kuruyla ise 1,08 dolardır. Göreve geldiğinizde Türkiye’nin en ucuz suyunu kullanan Ankara’da bugün Ülkenin en pahalı su tarifelerinden bir tanesi uygulanmaktadır.

25 KAT ARTTI

"ABB, basiretsiz, beceriksiz ve liyakatsiz kadrolarla iflasa doğru sürüklenmektedir" diyen Yalçın, Mansur Yavaş'ın göreve geldiğinde 225 milyon TL olan sigorta prim borcunun, 25.5 kat artışla 5.7 milyar TL'ye çıktığını vurgulayarak şunları söyledi:

‘’Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi 2019-2024 yılları arasında 12 defa toplamda 31.971.041.709,73 TL borçlanma yetkisi vermiştir. Buna rağmen Mansur Yavaş 5 yıl boyunca engelleniyoruz edebiyatı yapmış ve halen aynı edebiyata devam etmektedir.
Kaldı ki, 5 yılda 32 Milyar borçlanma yetkisinin yanında 20 Milyar Liralık gayrimenkul satmış, bu gayrimenkullerin satış yetkisi kararlarının tamamı geçtiğimiz 5 yılda oy birliği ile alınmıştır.
5 yılda 32 Milyar borçlanma yetkisi, 20 Milyar satış yetkisi aldığınız halde, halen daha engellediler, çalıştırmadılar gibi yalan beyanlarla kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye utanmıyor musunuz ?’’

Son olarak, Yalçın, Mansur Yavaş'ın SGK borçlarına yapılandırma talep ettiğini ancak bu yapılandırmanın ilk taksitini ödemediği için iptal edildiğini ve bu durumun kamu zararına neden olduğunu ifade etti. AK Parti, bu durumu kamuoyuna duyurarak Mansur Yavaş'ın açıklamalarının yanlış olduğunu belirtti ve belediyenin mali durumuyla ilgili gerçeklerin açıklığa kavuşturulmasını istedi.

Muhabir: Haber Bülteni