Akyurt Fuar Merkezi, yaklaşık 20 yıldır Ankara'nın gündeminde olan ve birçok kişi tarafından merakla beklenen bir proje olarak biliniyor. Ancak, inşaatın durması ve tarafların isteksizliği nedeniyle bu büyük projenin tamamlanacağına dair umutlar giderek azalıyor. Bir zamanlar büyük heyecanla beklenen fuar alanı, artık çürümeye terk edilmiş durumda.

Esenboğa Havaalanı yakınında inşa edilmesi planlanan Ankara Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi, çeşitli kurumların ortaklığıyla yürütülmekteydi. Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara İl Özel İdaresi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ankara Ticaret Odası (ATO), Ankara Sanayi Odası (ASO), Ankara Ticaret Borsası, Akyurt Belediyesi ve Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin ortaklığı ile Ankara Uluslararası Fuarcılık ve Kongre Anonim Şirketi tarafından yürütülen proje, inşaatın tamamen durmasıyla birlikte belirsiz bir gelecekle karşı karşıya kaldı.

Sincan'daki Yeni Sanayi ve Ticaret Merkezi'nin açılışı, Başkanı Ercan'ın katılımıyla gerçekleşti Sincan'daki Yeni Sanayi ve Ticaret Merkezi'nin açılışı, Başkanı Ercan'ın katılımıyla gerçekleşti

MANSUR YAVAŞ YAPMAK İSTİYOR

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, projenin neden durduğunu ve mevcut durumu şöyle özetlemişti:

“Ben Fuar A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanıyım. Seçildik. Verilen müteahhit işi bitirmediği gibi aldığı para kadar bir daha bizden ek para istedi. Burada Vali Bey var, ASO, ATO, TOBB Başkanı herkes var. Mahkemeleştik, mahkemeyi kazandık. Yeniden ihaleye çıkalım dedik. Rakam 250 milyon. Fakat net söylüyorum bunu hiç kimse inkâr etmeyecektir. Aslında ortakların birçoğu yapılmasını istemiyorlar, söylüyorlar ağızlarıyla. Cumhurbaşkanına bir, iki defa gittiler.

Ben de anlık düşünmeyin, ileriyi düşünün, bir 3 sene, 5 sene, 10 sene sonrasını… Akyurt'un her tarafı otel olacaktır, lokanta olacaktır, açıldıktan sonra havaalanının dibi. Eğer siz çalışmadığına inanıyorsanız bana devredin. Ben yapayım dedim. 250 milyon liraydı o günkü maliyeti. Ona da yanaşmadılar. Dediler ki ‘Yine de bir bakalım.

Çünkü paramız yok.’ Para yok demelerinin en büyük sebebi yapılmasını istemiyorlar. Sonuç itibariyle ben birkaç toplantıda istedim. Vermediler. Bir ‘Sağdan soldan para bulalım’ dediler. En son toplantıda bu sefer maliyet 2,5 milyar tuttu. Dedim ki ‘Bakın siz yapmayı istemiyorsunuz. Devlet bankaları bize kredi vermiyor. İller Bankası da bize kredi vermiyor. İller Bankası'nı siz ayarlarsanız’ dedim Akyurt Belediye Başkanı'na versin ‘Krediyi bana devredin ben yapayım’ dedim. ‘Tamam’ dediler ama hiçbir gelişme olmadı.”

GELECEĞİ BELİRSİZ

Akyurt Fuar Merkezi’nin inşaatının durmasıyla birlikte, bu büyük proje adeta çürümeye terk edildi. Mansur Yavaş’ın da belirttiği gibi, projenin tamamlanması için gerekli mali kaynaklar ve siyasi destek sağlanamadı. Ortakların büyük bir kısmının projeyi tamamlamak istememesi, durumu daha da karmaşık hale getirdi.

Projenin yeniden ihale edilip edilmeyeceği veya farklı bir çözüm bulunup bulunamayacağı konusunda net bir bilgi yok. Mansur Yavaş’ın projeyi devralma teklifi de henüz somut bir sonuca ulaşmış değil.

Muhabir: Bünyamin Altıntaş