Sağlık

Ankara Aile Hekimleri Derneği'nden bilgilendirici yazı

Ankara Aile Hekimleri Derneği, prostat bezinin işlevi, prostat kanserinin yaygınlığı, risk faktörleri, semptomlar ve tarama önerilerine dikkat çekti.

Abone Ol

Ankara Aile Hekimleri Derneği, 15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü kapsamında prostat kanseri konusunda önemli bir bilgilendirme yaptı. Uzm. Dr. Seren Keleş, prostat kanserine dair hazırladığı kapsamlı yazı ile dikkat çekti.

Uzm. Dr. Seren Keleş, "Prostat bezi, yetişkin bir erkekte ortalama 20 gram ağırlığında ve 15-25 ml hacmindedir. Mesanenin alt kısmında üretra çıkışını çevreleyen kas dokusu, bağ dokusu ve salgı bezlerinden oluşur. Prostatın temel görevi, spermi besleyen seminal sıvıyı üretmektir. Üç ana bölgeden oluşur: santral zon, transisyonel zon ve periferik zon. Prostat kanseri, erkeklerde görülen kanserlerin %15'inden sorumlu olup, kansere bağlı ölümlerde akciğer kanserinden sonra ikinci sıradadır. Genel mortalite oranı %1-3 arasındadır. Genellikle 50 yaş sonrasında görülür ve yaşla birlikte insidansı artar. Prostat kanseri, genellikle adenokarsinom şeklindedir ve en sık periferik zonda görülür. Prostat kanseri genelde semptomsuz ilerler. Ancak, idrarda zorlanma, sık idrara çıkma, kesik kesik idrar yapma, mesanede rezidü idrar kalması, menide ya da idrarda kan görülmesi gibi bulgular dikkat edilmesi gereken belirtilerdir. Kesin tanı, biyopsi ile konur. Semptom aranmaksızın 50 yaş üstü her erkek birey ve birinci derece akrabasında prostat kanseri öyküsü olan 40 yaş üstü her erkek birey prostat kanseri açısından taranmalıdır." ifadelerini kullandı.

prostat kanseri konusunun önemini vurgulayan Ankara Aile Hekimliği Derneği resmi sosyal medya hesabından, "Bugün, Prostat Kanseri Farkındalık Günü. Erkeklerde en sık rastlanan kanser türlerinden biri olan prostat kanserine dikkat çekmek istiyoruz. Uzm.Dr. Seren Keleş’in hazırladığı bilgilendirici yazıyı keyifle okuyabilirsiniz" paylaşımı yaptı.