Adana'da TEKNOFEST'te SOLOTÜRK ve Akıncı'dan Nefes Kesen Gösteri Adana'da TEKNOFEST'te SOLOTÜRK ve Akıncı'dan Nefes Kesen Gösteri

Ankara Kulübü Derneği Seymenleri tarafından, "Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı"na ve Gordion Antik Kenti'ne hafta sonu bir gezi turu gerçekleştirildi.

Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi’nin davetlisi olarak Polatlı’ya giden Seymenler, millî günlerde kostümleri ile görevli olarak bulundukları mekânları bu sefer sivil olarak ziyaret etti.

Seymenler, Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar (POTA) Tanıtım Merkezi önünde Genel Koordinatör Emekli Albay Kadim Koç tarafından karşılandı. Koç, 15 Mayıs 1919 İzmir’in işgalinden başlattığı bilgilendirme konuşmasını, 13 Eylül 1921 Sakarya Meydan Muharebesinin bitimine kadar getirerek Millî Mücadele yıllarını bir kez daha hatırlattı.

POTA Özel Müzesinin gezilmesinden sonra Seymenler, Halide Edip Adıvar ve Kahraman Kadınlar Müzesi ile 12. Grup Şehitliğini ziyaret etti. Burada başta Ulu Önder Atatürk ve Millî Mücadele şehitlerimizi anarak dua eden Seymenler, Sakarya Zafer Anıtına gelerek, Anıt ve Sakarya Merkez Şehitliğini ziyaret etti.

Seymenler, tekrar başkan seçilen Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya’ya da hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Öğleden sonra Dua Tepe'ye ulaşan Seymenlere, POTA rehberi Müslüm Ömer Sarık tarafından Sakarya Meydan Muharebesi genel hatları ile Dua Tepe’den mevkiler gösterilerek, Türk Ordusunun Basrikale mevzilerine intikali ve buranın önemi yerinde anlatıldı.

Sonrasında, UNESCO tarafından "Dünya Mirası" ilan edilen Ankara'nın eşsiz kültür varlıklarından Gordion Antik Kenti'ne hareket edildi. Ankara'nın Polatlı ilçesi Yassıhüyük'te bulunan müzeyi gezen Seymenler, Frig Kralı Midas tarafından ölen babası için yaptırılmış Midas Tümülüsü'nü gezdi. Polatlı’dan ayrılan Seymenler, dönüş yolunda Ankara'ya 31 kilometre kale yer alan Alagöz Köyünde bulunan Alagöz Karargah Müzesi'ni de ziyaret etti.

Ankara Kulübü Derneği YKÜ (Genel Sekreter) Kadir Çimen, konuşmasında; Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı'nda resmî davetlerde ve törenlerde sayısız kez Seymen kıyafetli olarak yer aldıklarını anımsattı, bu kez sivil kıyafetli gezi kültür turuyla tarihi bölgeyi keşfetme imkanı buldukları için memnuniyetlerini ifade etti.

Tarihi Milli Park ile Gordion Antik Kenti, ziyaret edilmesi gereken en önemli değerlerimiz arasında

Çimen, "Ankara’nın Polatlı ve Haymana ilçeleri arasında kalan bölgede manevi ve tarihi değerlerinin korunması adına çok önemli bir misyon üstlenmiş olan Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa liderliğinde Kurtuluş Savaşı sırasında burada verilen mücadeleyi, kahramanlık destanını gözler önüne seriyor. Sakarya Savaşı’nın yaşandığı ve Milli Mücadele yıllarındaki önemiyle bilinen Polatlı topraklarındaki tarih, çok eski çağlara kadar uzanıyor. İstiklal Harbimizin en önemli dönüm noktalarından birisi olan Sakarya Meydan Muharebesi'ne sahne olmuş ve günümüze kadar intikal etmiş izler, mevziler, siperler, şehitlikler, muharebede kullanılan binalar, alanlar ve müzelerden oluşan Tarihi Milli Park ile Gordion Antik Kenti, ziyaret edilmesi gereken en önemli değerlerimiz arasında bulunuyor.

Gordion Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı - POTA Genel Koordinatörü Kadim Koç albayımıza tarihi Milli Park ile Gordion ve Gordion Müzesi gezimizdeki misafirperverliği ve gezi rotasındaki alanlara ve tarihi kültürel değerlerimize ilişkin yaptığı değerli bilgilendirmeleri teşekkür ediyoruz. Nazik ev sahipliği dolayısıyla Polatlı Belediyemize ve POTA rehberi Müslüm Ömer Sarık'a da ayrıca şükranlarımızı sunuyoruz." ifadelerini kullandı. 

Muhabir: Haber Bülteni