Siyaset

Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu’dan Zam tepkisi

İYİ Parti Ankara Milletvekili, TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Kürşad Zorlu, elektrik zamlarına tepki gösterdi.

Abone Ol

Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu’dan Zam tepkisi

İYİ Parti Ankara Milletvekili, TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Kürşad Zorlu, elektrik zamlarına tepki gösterdi.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu elektrik zammı ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na 7 adet sorunun cevaplanması için önerge verdiğini açıkladı.

İYİ Parti Ankara Milletvekili, TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Kürşad Zorlu resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na elektrik zammı ile ilgili 7 adet sorunun cevaplanması için önerge verdiğini açıkladı.

Zorlu’nun açıklaması şöyle;

“ELEKTRİK ZAMMINDA DİKKAT ÇEKEN DETAY VE VATANDAŞIN MAĞDURİYETİ!

Elektriğe %38 zam gelmesinin ardından sadece bugün değil geriye dönük olarak da vatandaşın ödediği fazla faturanın hesabını sorgulamak gerekiyor. Çünkü kritik nokta şurası: Uygulamada; üretici firmadan yüksek fiyattan alınıp, dağıtıcı şirketlere düşük fiyattan verilen elektrik, şirketler tarafından vatandaşa yüksek fiyattan satılıyor. Yani asıl zam, enerji bedeline değil dağıtım bedeline geldiği için birileri 1 koyup 5 alıyor işin yükü vatandaşa biniyor Bir de şirketlere verilen teşvikler ve geriye dönük tahsil edilmeyen/silinen vergi borçları olmasa bu kadar zamma gerek kalmayacaktır. Sanayici de ucuz elektrik kullanırsa maliyetler düşecektir. İşte bu kapsamda Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na şu sorular kapsamında önerge verdim. Enerji üretim bedeli ile dağıtım bedelinde kWh başına ne kadar artış olmuştur? Çeşitli kaynaklardan elde edilen elektrik kWh bedeli ve paçal maliyet nedir .Son 5 yılda devletin ödediği enerji bedeli ile meskenlerin dağıtım şirketlerine ödediği fatura bedellerindeki artış oranı nedir? Meskenlere doğrudan elektrik satan dağıtım şirketlerinin kWh başına kar oranı nedir? Türkiye’de halen kaç dağıtım şirketi ve bunlara bağlı kaç perakende şirket faaliyet göstermektedir? Bu şirketlerden kaçı devlet garantili kredi kullanmıştır? Bu şirketlerden tahsil edilemeyen ya da elde edilmemiş vergi borcu ne kadardır?”