Sağlık

Ankara Tabip Odası'ndan 29'ncu haftada vergide adalet çağrısı

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, Vergide Adalet eyleminin 29'ncu haftasında açıklamalarda bulundu. Açıklamada, Hekimler ve sağlık çalışanlarının 203 gündür vergide adalet ve gelirde adalet talebinin olduğu vurgulandı.

Abone Ol

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 21 bin TL'ye, yoksulluk sınırının ise 65 bin TL'ye yükseldiğine dikkat çekildi. Özellikle gıda enflasyonunda OECD birincisi oldukları bu dönemde, vergide adalet talebinin tüm toplum için bir çağrı olduğu vurgulandı. Kötü ekonomi politikaları sonucunda yoksullaşmanın arttığı ve gelir grupları arasındaki uçurumun derinleştiği belirtilen açıklamada, emeğiyle geçinenlerin vergi yükünü taşırken, büyük şirketlerin vergi ödemediği bir sistemin sorunları çözmesi mümkün olmadığı ifade edildi.

Ankara Tabip Odası iki kritik noktaya daha dikkat çekti. Dünyanın en büyük 250 inşaat şirketi arasında yer alan ve toplamda 18,5 milyar dolar değerinde projeye sahip 43 Türkiye sermayeli şirketten 20'sinin 2023 yılında hiç vergi ödemediği, bunlar arasında IC İçdaş Holding, Rönesans Holding, Ant Yapı gibi tanınmış firmaların bulunduğu bildirildi. Sayıştay Başkanlığı tarafından yayımlanan son raporlara göre, toplam 142 kamu kurumunun varlık ve yükümlülüklerini raporlarında açıklamadığı ve birçok kamu idaresinin bütçe hedeflerini doğru göstermediği ifade edildi. Ayrıca, 2021-2023 yılları arasında yapılan 45 bin özel tekne ve yat satışında yüksek miktarda vergi kaybı tespit edildiği kaydedildi.

29'ncu haftada taleplerini yineleyen Ankara Tabip Odası,"Bu kadar eşitsiz ve adaletsiz vergi politikaları yetmezmiş gibi, Sayıştay raporlarında yer alan kamu kurumlarındaki usulsüzlükler ve kayıtsız harcamalar halkın sorunlarını daha da derinleştiriyor" dedi. Yüzde 35 vergi kesintisinden vazgeçilmesini ve her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla yüzde 15 vergi kesintisinin hayata geçirilmesini istendi. Ayrıca, toplumun sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için mücadelelerine destek olunması çağrısında bulundu.