Sağlık

Ankara Tabip Odası'ndan Hazine ve Maliye Bakanlığına çağrı

Ankara Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, Vergide Adalet eylemlerinin 25. haftasına girildiği ve sağlık hizmetlerinde yaşanan sıkıntılara dikkat çekildiği ifade edildi.

Abone Ol

Vergide Adalet eylemlerinin 25. haftasına girildiği ve sağlık hizmetlerinde yaşanan sıkıntılara yönelik açıklama yaptı. Ankara Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Dev Sağlık-İş ve Sağlık ve Sosyal Hizmet SES Ankara Şubesi ile "Vergide adalet istiyoruz" talebiyle ortak açıklama yapmıştı. Ankara Tabip Odası  Vergide Adalet eylemlerinin 25. haftasına girildiğini belirterek yeni bir açıklama daha yaptı.

Hayat Pahalılığı ve Vergi Artışları Sağlık Çalışanlarını Zorluyor

Ankara Tabip Odası'ndan yapılan açıklamaya göre, Haziran ayında kamu çalışanlarına yapılan %19 maaş artışı, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle etkisiz hale geldi. Önümüzdeki 5 ay boyunca vergi kesintileri artacak ve bu durum, çalışanların gelirlerinde ciddi bir azalmaya neden olacak. Temmuz ayı itibarıyla, Ankara’da dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 19.234 TL'ye yükselirken, toplam yaşam masrafları 62.652 TL'ye ulaştı.

Vergi Adaletsizliği Tüm Vatandaşları Etkiliyor

Vergide Adalet talebi sadece sağlık çalışanlarını değil, yoksullaşan milyonlarca yurttaşı da ilgilendirdiğini belirten Ankara Tabip Odası,  Vergi ödemeyen ve vergi borçlarını silen şirketler, çalışanların sırtına büyük bir yük bindiriyor. 2024 yılında şirketlerin ödemesi gereken 2 trilyon TL vergi vazgeçilirken, şehir hastanelerinden vergi alınmazken sağlık çalışanlarından %35 vergi kesiliyor." dedi.

Sağlık Hizmetleri İçin Adil Vergi Dağılımı Şart

Vergi adaletsizliği yalnızca ekonomik bir sorun değil, aynı zamanda bir hukuk devleti ilkesi olarak da önem taşıdığının belirtildiği açıklamaya göre, Kamu bütçesinin oluşumunda vergilerin büyük bir payı bulunuyor ve sağlık hizmetleri için gerekli finansmanın sağlanmasında kritik rol oynuyor.

Ankara Tabip Odası tarafından yapılan açıklamaya göre, Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)'ne yeterli kaynak ayrılmıyor. Türkiye genelindeki şehir hastaneleri yerine iki ASM binası yapılabileceği belirtilirken, ASM'lerin yeterli donanım ve standartlarda olmasının Sağlık Bakanlığı'nın sorumluluğunda olduğu vurgulandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Çağrı

Ankara Tabip Odası, Hazine ve Maliye Bakanı'na yönelik şu çağrıları yaptı:

  • Üç ay önce verilen sözlerin tutulup Vergide Adalet'in sağlanıp sağlanmayacağını öğrenmek istiyor.
  • Sabit gelirlilerin vergisinin %15'e sabitlenip sabitlenmeyeceğini soruyor.
  • Adil olmayan, ekonomik ve sosyal eşitsizlik yaratan dolaylı vergilerin ne zaman azaltılacağını öğrenmek istiyor.

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklama ise şöyle, "Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanları olarak Vergide Adalet eylemlerimiz 25. Haftasında…

Haziran ayında kamu çalışanlarının maaşlarına yapılan yüzde 19’luk artış cebimize girmeden eridi.

Yüksek enflasyon ve yüksek fiyatlar nedeniyle her geçen gün ağırlaşan hayat pahalılığı altında eziliyoruz. Yakın vadede tablo düzelecek gibi de durmuyor. Önümüzdeki 5 ay boyunca artacak vergi kesintileriyle yılın ilk ayında aldığımız ücretin altında bir gelirle karşı karşıya kalacağımızı biliyoruz.
Temmuz ayı itibariyle Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı 19 bin 234 liraya yükseldi. Buna ek olarak; giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı 62 bin 652 liraya ulaştı.

Vergide Adalet talebimiz sadece biz sağlık çalışanlarını değil; emeği ile geçinen, gün geçtikçe yoksullaşan milyonlarca yurttaşımızı ilgilendiriyor.
Her hafta vergi ödemeyen, vergi kaçıran, vergisini eksik ödeyen, vergi borcu silinen onlarca şirketin haberi basına yansırken bu sorunu çözmek için somut bir adım atılmıyor. Kamudan özel sektöre doğru çok büyük servet transferi anlamına gelen vergi adaletsizliğinin yükü ise çalışanların sırtına biniyor.

2024 yılında şirketlerin ödemesi gereken 2 trilyon liraya yakın vergiden vazgeçilmişken, şehir hastanelerinden vergi alınmazken, sağlık çalışanlarından yüzde 35 vergi kesildiğini biliyoruz. Vergi borcunu ödemeyen şirketler “lütfen bizi yıpratmayın” diye açıklamalar yapıyor, bazı şirketlerin kamu bankalarına olan milyarlarca liralık borcu hala tahsil edilmeyi bekliyor.

Vergi adaletsizliği sadece ekonomik bir sorun değildir. Hukuk devleti ilkesi gereğince vergi yükünün adil dağılımı ve tahsilatı sağlık hizmeti sunumunu belirleyen faktörlerden birisidir.

Kamu bütçesinin oluşumunda vergilerin payı büyüktür ve temel kamu hizmetlerinin sunumu için gerekli finansman kaynakları arasındadır.
Ne var ki, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın sağlık hizmetlerini piyasalaştıran anlayışı nedeniyle ASM’lere ufak bir işletme gözüyle bakılıyor, yeterli ve gerekli kaynak ayrılmıyor.

Türkiye genelindeki Şehir Hastanelerinin ortalama 1 yatak maliyetine 2 adet ASM binasının yapılabileceğini biliyoruz!

Ankara Tabip Odası olarak belirtmek istiyoruz ki, vergi yükü eşit ve demokratik şekilde dağıtılarak ciddi bir kaynak yaratılabilir ve bu kaynak, sağlık hizmeti sunumu için gerekli mekânsal organizasyonun altyapısı için kullanılabilir. Yıllardır dediğimiz gibi ASM’lerde sunulan hizmet kamusal niteliğe sahiptir, buna göre yaklaşılmalıdır.

ASM’lerin yeterli uygunlukta ve eşit standartlarda olmasını sağlamak Sağlık Bakanlığı’nın görevidir. ASM’ler Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan binalarda ve yeterli donanım sağlanarak inşa edilmelidir. Başta deprem güvenliği olmayan kamu binalarında hizmet veren ASM binaları, Sağlık Bakanlığı tarafından güçlendirilmeli ya da yeniden inşa edilmelidir.

ASM binalarının yerlerinin belirlenmesinden, yeniden inşa edilmesi sürecinde hazırlanacak projeler ile ilgili aile hekimlerinin örgütlü oldukları tabip odalarının, dernek ve sendikaların, mühendis-mimar odalarının temsilcilerinden görüş ve öneri alınmalıdır.

Her hafta olduğu gibi bir kez daha Hazine ve Maliye Bakanı’na sesleniyoruz:
• Üç ay önce verdiğiniz sözü tutacak ve “Vergide Adalet”i sağlayacak mısınız?
• Biz sabit gelirlilerin vergisini ne zaman yüzde 15’e sabitleyeceksiniz?
• Halkımızdan alınan adil olmayan, ekonomik ve sosyal eşitsizliğe kaynaklık eden dolaylı vergileri ne zaman azaltacaksınız?"