Ankara Üniversitesi Kalecik Meslek Yüksekokulu (MYO) öğretim elemanlarınca, iklim koşulları meyvecilik açısından son derece uygun olan ilçede, halihazırda gerçekleştirilen bitkisel üretime alternatif olarak, yöre tarımına uygun yeni çilek ve aronya çeşitlerinin yetiştirilmesine yönelik proje başlatıldı.

Farklı çilek çeşitlerinin performansları ve aronya çeşitlerinin adaptasyonu ortaya konularak bölgeye uygun çeşitlerin tespit edileceği "Kalecik Ekolojisinde Bazı Nötr-Gün Çilek Çeşitlerinin Performanslarının Belirlenmesi ve Aronya Çeşitlerinin Yetiştiriciliği ve Meyve Karakteristik Bileşenlerinin İncelenmesi" adlı projenin tanıtımı, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Kalecik Kaymakamı Uhut Emre Koyuncu, Kalecik Belediye Başkanı Satılmış Karakoç, rektör yardımcıları, Kalecik MYO Müdürü Doç. Dr. Havva Eylem Polat, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla Kalecik MYO’da gerçekleştirildi.

Projenin yürütücülüğünü üstlenen Bahçe Tarımı Programı’ndan Öğretim Görevlisi Dr. Fatma Alan, proje ile bölgede gerçekleştirilen halihazırdaki bitkisel üretime alternatif gösterilerek yöre tarımına uygun yeni çilek ve aronya çeşitlerinin kazandırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Bakan Şimşek'ten açıklama: "İstihdam artışı çok güçlü" Bakan Şimşek'ten açıklama: "İstihdam artışı çok güçlü"

GELİR KAYNAĞI OLACAK

Proje ile bölgede ürün çeşitliliği ve meyve kültür deseninin değişmesi sağlanarak tarımsal sanayiye yeni ürünlerin katılacağını aktaran Alan, böylelikle bölge ekolojisine sosyo-ekonomik yönden katkı sağlanmış olacağını ve üretici için de iyi bir gelir kaynağı olacağını dile getirdi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, şu anda dünyada en önemli şeyin üretim olduğunu, üretimin ana noktasının da meslek yüksekokullarının yetiştirdiği teknik elemanlardan oluştuğunu ifade etti. Ünüvar, “Gelişmiş ülkelere baktığınız zaman üretim aksındaki en kritik noktanın daima bugün bizim meslek yüksekokullarının yetiştirdiği nitelikteki elemanlar olduğunu görürsünüz” diye konuştu.

Türkiye’de 950 civarında meslek yüksekokulu bulunduğunu, Ankara Üniversitesinin bunlardan 14’üne sahip olduğunu aktaran Ünüvar, “Her bir meslek yüksekokulumuzun bulunduğu ilçeye değer kattığının farkındayız. Ve daha fazla değer katması gerektiğinin de farkındayız. Bunu ilçelerimizin kaymakamları, belediye başkanları ve ilçelerin yöneticileri yakından biliyorlar. Biz her bir meslek yüksekokulumuzun sahip olduğu karakteri güçlü bir nitelik halinde o ilçeye vermesi için uğraşıyoruz” dedi.

Muhabir: Bünyamin Altıntaş