Temiz Hava Hakkı Platformu’nun (THHP) 2016 yılından bu yana düzenli olarak hazırladığı,Türkiye’deki hava kalitesi ve hava kirliliğinin insan sağlığına etkilerini inceleyen Kara Rapor 2024 yayınlandı. Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP), hava kirliliğine yol açan partikül maddeler PM10 ve kanserojen PM2,5'in Türkiye’nin büyük şehirleri olan İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzenli ve yeterli ölçülmediğini açıkladı.Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP) tarafından yayınlanan Rapor’a göre hava kirliliğine yol açan partikül maddeler PM10 ve kanserojen PM2,5, üç büyük şehir İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzenli ve yeterli ölçülmüyor.Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP) tarafından açıklanan rapora göre, Ankara'da 2022 yılı PM10 yıllık ortalaması 39,25 μg/m³ olarak ölçülmüş olup, Ankaralılar yıl boyunca ulusal mevzuatın belirlediği değerlerin sınırında kirli hava soludu.

Adana'da TEKNOFEST'te SOLOTÜRK ve Akıncı'dan Nefes Kesen Gösteri Adana'da TEKNOFEST'te SOLOTÜRK ve Akıncı'dan Nefes Kesen Gösteri

Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP) tarafından, Ankara’da hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 155 olduğu belirtilirken, bu ölümlerin yüksek olmasının, hava kirliliği düzeylerinden ziyade il nüfusunun fazlalığıyla ilişkili olduğu vurgulandı. Rapora göre, 2022 yılında Ankara, PM10 kirliliğine maruz kalarak ciddi bir sağlık riski altında kaldı.

THHP, Kara Rapor 2023’te Türkiye’de hava kirliliği ve buna bağlı sağlık sorunları nedeniyle ölümlerin azaltılması için çeşitli çözüm önerileri sundu. Bu öneriler arasında, Türkiye'nin fosil yakıt bağımlılığını hızla azaltması, ulusal hava kalitesi standartlarının iyileştirilmesi, PM2,5 için ulusal limit değerlerin belirlenmesi ve hava kalitesi izleme çalışmalarının artırılması yer alıyor.

Ayrıca, ağır sanayi bölgelerinde hava kalitesinin sistematik olarak izlenmesi ve değerlendirilmesi gerektiği, hava kirliliğinin sağlık etkilerinin saha çalışmaları ile araştırılması gerektiği vurgulanırken, çevresel etkisi olan projeler için sağlık etki analizinin zorunlu hale getirilmesi ve Türkiye'nin imzaladığı hava kalitesine yönelik uluslararası sözleşmelere uyması gerektiği de ifade edildi.

Muhabir: Cansel Yıldız