Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) üyeleri aba Ankara'da Ulus heykelin olduğu alanda yaptıkları basın açıklamasıyla yaşadıkları sorunlara tepki gösterdiler herhangi bir olumsuz olayın olmadığı basın açıklamasında EMADDER üyeleri ve onlara destek olan diğer emekli kuruluşları ile siyasi parti temsilcileri basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

Basın açıklaması esnasında EMADDER üyelerinin kefen giymeleri dikkat çekerken getirdikleri tabut üzerinde tepkilerini dile getiren yazılar yazıldı.

Yaşadıkları sıkıntıyı yaptıkları basın açıklaması dile getiren EMADER üyeleri şunları söylediler:

“Öncelikle değerli basın mensuplarımız bizler emekli değiliz emekliliğe hak kazanmış ama mezarda emekli olmaya terkedilmiş çalışanlarız lütfen bizi emekliler olarak haber yapmayınız! Bugün Türkiye'nin ve siyasetin tam kalbinden Gazi Meclisimize seslenmek için bir aradayız. Hükümetimize haklı davamızı anlatana kadar yılmadan usanmadan gerekirse her ilden seslenmeye devam edeceğiz. Çünkü davamızda çok haklıyız. Çünkü Türkiye Yüzyılının en büyük adaletsizliğini yaşayan, alın terinin peşinde koşan emekçileriz.”

EMEKLİLİKTE MANTIK HATASI

Yapılan basın açıklamasında şu detaylar göze çarptı:

“EYT yasası dışında kalan bizler erken emeklilik hayalinde değiliz. Hatta birçoğumuz EYT yasası ile emekli olanlardan çok daha büyük yaşlardayız. Hepimiz alın terimize bizden beklenen 7000 primi çoktan doldurduk. Bizden küçük ve pirimi az olan çalışanların emekli oldukları ortamda çalışma hayatına devam etmek,  çalışma barışımızı bozmuş, hem maddi hem manevi olarak psikolojik baskı altında olduğumuzu belirtmek isteriz. Yaşanan mağduriyeti daha net olarak gözler önüne sermek adına bazı örnekler ile konuyu özetlemek istiyoruz.

Kademesiz düzenleme sonucunda şu anda ülkemizde olan durum,

 43 yaşında 6000 gün primi olan emekli olurken, 48/50 yaşında 8500 gün primi olanlar daha 10/12 sene çalışmak zorunda kalmıştır.

43 yaşında 6000 primi olan emekli bir erkek emekli olurken,  ◦ 48 yaşında 8500 gün primi olan anneler 10 sene daha çalışmak zorunda kalmıştır.

Yine aynı şekilde; Aynı liseden mezun olan iki arkadaş ve ya  ikiz kardeşten liseden sonra işe başlayan 43 yaşından emekli olurken , Üniversite tahsiline devam eden sadece üniversite okuduğu için 60 yaşında kadar 17 sene daha fazla çalışmak zorunda kalmıştır.

Başkent OSB çöp ihbar hattı kurdu Başkent OSB çöp ihbar hattı kurdu

Tam olarak talebimiz;  SGK siteminde meydana gelen yaşı büyük ve primi fazla olanın emekli olmadığı, yaşı küçük ve primi az olanın emekli olduğu bu sistemin adil, makul, ve ölçülü kademe ile tüm toplum vicdanını rahatlatacak şekilde kademeli olarak yeniden düzenlenmesidir.

Muhabir: Onur Dedeoğlu