Son yıllarda özellikle sağlık sorunlarına karşı doğal bir çözüm kaynağı olarak adlandırılan keçi sütü konusunda Ankara'da hayvancılıkla uğraşan çiftçiler de olumlu görüş bildiriyor.

Ekimde bunu yapmayan EYT’liler emeklilik hakkını kaybedecek! Ekimde bunu yapmayan EYT’liler emeklilik hakkını kaybedecek!

Keçi sütü içerik bakımından inek sütüne göre daha zengin. Özellikle içerdiği önemli aminoasit ve yağ asitlerinin yanı sıra 1 bardak keçi sütünde günlük almanız gereken kalsiyumun yüzde 40'ı B vitamini alımının yüzde 20'si ve önemli miktarda potasyum ve fosfor bulunur.

10 senedir Bala'nın Küçük Camili Köyünde hayvancılıkla uğraştığını belirten Coşkun Güneş ile sürüsünün otlanma anında yaptığımız röportajda şunları söyledi:

“10 senedir hayvancılıkla uğraşıyorum. Bulunduğumuz bu bölgenin adı maden bölgesi evet maden ocağı bölgesi buralar.  Köy merası buralar, hayvanlarınızı otlatıyoruz. Keçilerden bahsediyorduk. 15-20 tane keçimiz var evet, kendimiz için peynir yapmak için işte yoğurt ayran için üretiyoruz; satmak için değil yani.  Keçi sütü de kullanıyorsunuz tabi ki; faydalı mı peki keçi sütü, eski insanlar derdi işte bir anne üstü kadar değerlidir diye.”

HAYVANCILIK BİTİYOR

Doğal ortamda hayvanları otlatmanın zorlukların da anlatan Güneş, "zaman zaman vahşi hayvanlarla karşılaşıyoruz, sürümde iki köpek var. Eskiden her hanede hiç olmazsa 50-60 koyun olurdu, şu an köyümüz 110 hane ve sadece üç beş hane de hayvan var. Yani köyde 500 davar çıkmaz. Zaten büyük başlar çok az, küçükbaş da 500'ü zor çıkar" dedi.

Muhabir: Onur Dedeoğlu