İran’dan Sert Uyarı: Hava Sahasını İsrail’e Açan Her Ülke Düşmanımız Olur İran’dan Sert Uyarı: Hava Sahasını İsrail’e Açan Her Ülke Düşmanımız Olur

Son son günlerde Türkiye'nin gündemini meşgul eden sokak hayvanları ile ilgili tartışmaların merkezinde olan veterinerler tam olarak nasıl hareket edeceklerini belirlememişken Ankaralı veteriner Baver Kaya hiçbir şekilde sokak hayvanlarına ötenazi uygulaması yapmayacağını ifade ederken belli koşullar dışında her canlının yaşam hakkına saygı duyduğunu belirtti.

İNSAN OLAN YAPMAZ

Ankara veterinerlik fakültesinden 2019 yılında mezun olan 29 yaşındaki veteriner
Baver Kaya 3 yıldır Keçiören'de Veteriner Kliniği işlettiğini belirterek şunları söyledi : insan olan bizim gibi düşünür. Fakülteye girdiğimiz zaman , mezun olurken yemin ettik. Canlıların yaşamına , sağlığına olumlu katkıyı sağlamak ; önce insan sağlığı sonra hayvan sağlığı için elimizden geleni yapmak için. Ötenaziyi daha önce yaptım mı? Evet yaptım ; ama gerekli durumlarda yaptım. Tedavisi çaresi olmayan hastalıklar da yaptım. Vicdanlı hiçbir veterinerin sokak hayvanlarını gereksiz yere ötenazi ile uyutacağına inanmıyorum.

SOKAK HAYVANLARI İLE İLGİLİ YANLIŞ BİR ALGI VAR

Sokak hayvanları ile ilgili tartışmaların samimiyetine inanmıyorum ; siyasi bir günden yaratıldığını ifade eden Kaya , "Sokak hayvanlarına ilişkin olumsuz bir algı yaratıldığını düşünüyorum , insanlarımız saf bu tarz algılara çabuk kanıyorlar. Eskiye nazaran sokak hayvanlarının arttığını düşünüyorum ; çünkü insanlar duyarlı , mama ve su gibi yaşamsal destek ihtiyaçlarında sokak hayvanlarına yardımcı oluyorlar. Ben çocukken bu kadar sokak hayvanı yoktu. Kış geldiğinde yaşayabilen yaşıyordu , yaşayamayan ölüyordu. Şimdi böyle değil. Yaz - kış hayvansever insanlar sokak hayvanlarına yaşamsal destekte bulunuyor. Birçok insan kapısının önüne mama , su bırakıyor. Ondan ötürü de hayvanların popülasyonu artıyor. Benim şöyle bir önerim var. Belediyelerin kadrolu veteriner hekimleri var. Onlar aracılığıyla sokak hayvanları toplanıp kısırlaştırılıp yerlerine bırakılabilir. Böylelikle onlar agresif yapılarından uzaklaşırlar ve hayvan popülasyonu da sokaklarda artmamış olur.

Muhabir: Onur Dedeoğlu