"Arife günü oruç tutulur mu?" sorusu, bayram öncesi oruç ibadetini yerine getirmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Arife günü oruç tutmanın faziletleri ve bu ibadetin dinimizdeki yeri sıkça araştırılıyor.

KURBAN BAYRAMI ARİFESİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak, İslam’da müstehap yani sevap kazandıran bir davranış olarak kabul edilmiştir. Bu günlerin tamamını ya da birkaçını oruçlu geçirmek mümkündür. Özellikle Zilhicce'nin dokuzuncu günü olan Arife günü, İslam dininde ayrı bir öneme sahiptir.

Hz. Muhammed (s.a.s.), Arife günü oruç tutmanın önemine dair;

"Arife günü tutulacak orucun, önceki ve sonraki senenin günahlarına kefaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum." (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162])

buyurmuştur. Bu hadis, Arife günü oruç tutmanın ne denli büyük bir fazilet taşıdığını ortaya koymaktadır.

Beklenen gün geldi! ABB, 133 Zabıta Personeli Alımı İçin Başvuruları Başlattı Beklenen gün geldi! ABB, 133 Zabıta Personeli Alımı İçin Başvuruları Başlattı

HACDA OLANLAR ARİFE GÜNÜ ORUÇ TUTMALI MI?

Arife günü oruç tutmak, hac ibadetini yerine getirenler için bazı durumlarda önerilmemektedir. Hacda olanların, yoğun ibadet programları ve fiziksel yorgunlukları göz önüne alındığında, oruç tutmamaları daha uygun görülmüştür. Bu konuda;

"Hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamak, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemek için Arife günü oruç tutmamaları daha uygundur." (Ebû Dâvûd, Savm, 63 [2440]; İbn Mâce, Sıyâm, 40 [1732])

hadisleri rehber alınmaktadır.

Muhabir: Haber Bülteni