Asgari ücret zammı için geri sayım başladı. Aralık ayında belirlenecek 2025 yılı asgari ücret rakamı için enflasyon oranları kritik rol oynayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AA Editör Masası’nda yaptığı açıklamalarla asgari ücret zammına dair beklentileri değerlendirdi.

Bakan Işıkhan, enflasyon rakamlarının masadaki en güçlü veri olduğunu vurgularken, piyasanın zam beklentisinin yüzde 30 ila 35 bandında olduğunu belirtti. Psikolojik olarak ise 2025 asgari ücret rakamının 25 bin TL seviyelerinde olmasının öngörüldüğünü dile getirdi.

Öte yandan Bakan Işıkhan, kıdem tazminatı ve tamamlayıcı emeklilik sistemi konularında da merak edilen soruları yanıtladı. Işıkhan, kıdem tazminatı reformunun çalışma hayatında önemli bir değişim yaratacağını ifade ederek, bu alanda işçi ve işverenin haklarını dengede tutacak bir sistem üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Bakan Işıkhan şunları dile getirdi:

Emeklilik sistemi değişecek mi? Bakan Vedat Işıkhan son noktayı koydu! Emeklilik sistemi değişecek mi? Bakan Vedat Işıkhan son noktayı koydu!

"Asgari ücret milyonlarca vatandaşımızı hem doğrudan hem dolaylı olarak ilgilendiren önemli bir konu. Çalışma hayatımızın temel taşlarından bir tanesi. Asgari ücreti belirlemek için aralık ayı başında bu süreci başlatacağız. Komisyon toplanacak, çalışmalarını belli bir dönem sürdürecek ve sonrasında nihayete erdirdikleri, işçiyi, işvereni memnun edecek rakamın gündeme gelmesi ve karar verilmesi söz konusu olacaktır. Biz her zaman işçimizin işverenimizin maksimum faydayı elde etmesini sağlıyoruz. 2025 yılı asgari ücreti belirlerken bu hassasiyeti sürdüreceğiz. Çalışanların satın alma gücünü korumak önemli. Ekonomimizin genel istikrarına zarar vermeyecek bir düzeyde belirleneceğini umut ediyorum. Biz asgari ücreti minimum ücret olarak belirliyoruz. İşverenlerimiz bunun üzerinde de artış sağlayabilirler. Minimum ücret bizim için çok önemli çalışma alanı.

ÜÇLÜ MUTABAKATLA RAKAM BELİRLENİR Mİ?

Tabi beklentimiz hep bu yönde oldu. Ben tüm işçi, işveren temsilcilerimize teşekkür etmek istiyorum. Sosyal diyalog sürecinde çalışmalarımızı gerçekleştirdik. İnşallah 2025 yılında da benzer süreci işleteceğiz hayırlı olan rakamı vatandaşlarımızla paylaşma fırsatımız olacak."

İŞÇİ VE İŞVEREN RAHAT OLSUN

Çalışanların en çok merak ettiği kıdem tazminatına ilişkinse Bakan Işıkhan, “Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle ilgili çalışma söz konusu değil. 'Kıdem tazminatının yerine geçecek' endişeleri var. Bu konuda işçi ve işveren kesimi rahat olsun” diyerek net bir yanıt verdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı