Asgari Ücret 2025 Zammı İçin Geri Sayım Başladı! Bakan Işıkhan’dan Kritik Açıklamalar Asgari Ücret 2025 Zammı İçin Geri Sayım Başladı! Bakan Işıkhan’dan Kritik Açıklamalar

Petrol fiyatları, Çin'deki talebe dair endişelerin etkisiyle geçen hafta yüzde 7,3 oranında düşerek Ekim 2023'ten bu yana en büyük haftalık düşüşünü yaşamıştı. Bu sert kaybın ardından fiyatlarda toparlanma eğilimi görüldü.

İran'a Yönelik Saldırı İddiaları Piyasayı Hareketlendirdi

İsrail'in, 1 Ekim'de gerçekleşen füze saldırısına karşılık olarak İran'a geniş çaplı bir operasyon planladığı iddiası petrol fiyatlarını etkileyen faktörlerden biri oldu. İsrail devlet televizyonu KAN, ismi verilmeyen bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, bu akşam düzenlenecek güvenlik kabinesi toplantısında Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’a saldırının zamanlaması ve yöntemine dair karar alma yetkisinin verilmesinin planlandığını öne sürdü. Bu gelişmeler, arz sıkıntısı kaygılarını artırarak fiyatları destekledi.

OPEC Raporuna Göre İran Üretimini Artırdı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) son raporunda, İran'ın günlük petrol üretimini 21 bin varil artırarak 3 milyon 316 bin varile yükselttiği açıklandı. Eylül ayında petrol üretimini en fazla artıran ülke olarak dikkat çeken İran’a yönelik olası bir saldırının, piyasada arz endişelerine yol açtığı ve bu durumun fiyatların yükselmesine katkı sağladığı belirtildi.

Çin'in Ekonomik Teşvikleri 

Analistler, Çin’in ekonomik büyümesini olumsuz etkileyen emlak sektörü daralmasının önüne geçmek için attığı adımların sonuç verebileceği beklentisinin de petrol fiyatlarındaki yükselişe katkıda bulunduğunu ifade etti. Çin, 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarında 25’er baz puanlık indirim kararı alarak emlak piyasasını ve kurumsal kredi kullanımını teşvik etmeyi hedefliyor.

Teknik olarak Brent petrolün 80,46 dolarda direnç, 69,80 dolarda ise destek seviyelerinin izlenebileceği ifade ediliyor. Fiyat hareketlerinin bu aralıkta dalgalanabileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı