Merkez Bankası faiz kararını 17 Ekim'de açıklıyor! Merkez Bankası faiz kararını 17 Ekim'de açıklıyor!

Dursun ERKILIÇ

Halkın “Atalık Tohum” dediği ama literatürde “Ata Tohumu” olarak adlandırılan tohum türünün kıymeti çok geç anlaşıldı.

Neresinden dönülse kârdır misali, önemi anlaşılır anlaşılmaz bu tohumlara sahip çıkılmaya, korunmaya, çoğaltılmaya başlandı.

ÖNEMİNİ ANLADIK…

İki yıl önceki verilere göre Türkiye Tohum Gen Bankası'nda bulunan 60 bine yakın tohum bulunuyordu ve 35 bini yerel çeşit ya da ata tohumu idi…

Ata tohumu, DNA’sını koruyan türdür. Genetiğiyle oynanmış tohumlar ise laboratuvarlarda üretildiği için, fabrikasyon özellik taşıyor. Ekildiği toprakla bir ilgisi yok.

Edip Cansever’in dediği gibi; “İnsan yaşadığı yere benzer / O yerin suyuna, o yerin toprağına benzer” ya; tohumlar da yetiştiği toprağa benzer.

PURSAKLAR BELEDİYESİ…

Bunun bilincinde olan yerel yönetimler bu konuya önem vermeye başladı. Pursaklar Belediyesi bunlardan biri.

Yerli tohumların, üretimi ve tüketimine destek olmak; vatandaşları ata tohumlarına teşvik etmek amacıyla Endemik Vadi’de 3. Geleneksel Ata Tohumu Sebze Fidesi dağıtımı yapıldı.
Pursaklar Belediye Başkanı Başkan Ertuğrul Çetin, domates, biber ve salatalık fidelerini ilçe halkına dağıtırken, “Genetiği değiştirilmemiş ve doğallığını yitirmemiş tohumlarımızı çoğaltarak, gelecek nesillerimize ulaştırmak için ata tohumlarımızdan ürettiğimiz sebze fidelerimizi hemsehrilerimizle
buluşturuyoruz.” dedi.

GELECEĞİMİZ AÇISINDAN ÖNEMLİ

Hibrit tohumlar, çabuk büyüyor olabilir ama ata tohumunun özelliği de laboratuvar ortamında işlenmemiş, genetiğiyle oynanmamış olmasıdır. Yani tamamen doğal yollarla üretilir ve besin değeri yüksektir…

Bu bakımdan Pursaklar Belediyesi’nin yaptığı hizmet, geleceğimiz açısından da büyük öneme sahiptir.

Muhabir: Dursun Erkılıç