EURO 2024'ün ikinci turunda Merih Demiral'ın gol sevinci sırasında yaptığı bozkurt işareti tartışmaları büyürken, Mustafa Kemal Atatürk'ün aynı işareti yaptığı öne sürülen fotoğraflar da gündeme geldi. Ancak, bu görüntülerin montaj olduğu Teyit.org tarafından ortaya kondu.

Merih Demiral'ın Bozkurt İşaretinden Sonra Tartışmalar Büyüdü

2 Temmuz gecesi Türkiye-Avusturya maçında attığı iki golle dikkat çeken milli futbolcu Merih Demiral, gol sevinci sırasında yaptığı bozkurt işareti ile uluslararası bir tartışma başlattı. UEFA, bu hareketi "uygunsuz davranış" olarak değerlendirerek Demiral'ın hakkında soruşturma başlattı ve olay sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

Atatürk'ün Bozkurt İşareti Yaptığı İddia Edilen Fotoğrafın Gerçek Yüzü

Merih Demiral'ın gol sevinci sonrası sosyal medyada hızla yayılan ve Atatürk'ün bozkurt işareti yaptığı iddia edilen fotoğraflar da gündem maddesi oldu. Ancak, bu fotoğrafların gerçek olmadığı kısa sürede ortaya çıktı. Teyit.org, söz konusu iddiaları araştırarak fotoğrafın orijinalini sosyal medya platformu X üzerinden paylaştı.

Ankara’da sıcaklık artacak, 3 gün yağış yok! Ankara’da sıcaklık artacak, 3 gün yağış yok!

Montaj Fotoğrafın Gerçek Hikayesi

Montajlı fotoğrafın ilk olarak kim tarafından paylaşıldığı belli değil. Teyit.org bu iddiaların 2015 yılına kadar dayandığını tespit etti. Orijinal fotoğrafta ise Atatürk'ün birine selam verdiği görülüyor. Sosyal medyada viral olan bu fotoğrafın orijinali, 14 Temmuz 1936 tarihinde Florya'da çekilmiş.

Gerçek Fotoğraf ve Tarihi Kaynaklar

Florya Köşkü inşaat alanında çekilen orijinal karede, Atatürk'ün eliyle selam verdiği, yani bozkurt işareti yapmadığı net bir şekilde görülebilir. Tarihi kaynaklarda bu fotoğrafın orijinaline ve inşaat sırasında çekilen diğer fotoğraflara da ulaşmak mümkün.

Muhabir: Haber Bülteni