Diyarbakır'ın Lice ilçesinde, 7 Haziran 2014 tarihinde gerçekleştirilen protestolarda Merve Nur Tekin, "Çerxa Şoreşe" marşını söyleyip "Biji Serok Apo" ve "PKK halktır, halk burada" sloganlarını atmıştı. Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi, Tekin'i "terör örgütü propagandası yapma" suçundan hapis ve para cezasına çarptırdı. Karar, Yargıtay tarafından onandıktan sonra Tekin, 11 Şubat 2022 tarihinde AYM'ye bireysel başvuru yaparak, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğini belirtti.

AYM'nin Kararının Ardındaki Gerekçe Ne?

Anayasa Mahkemesi, Tekin'in başvurusunu değerlendirerek düşünce ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiği sonucuna vardı. Kararda, protestolarda dile getirilen sloganların başkaları için rahatsız edici, kışkırtıcı veya değersiz bulunmasının, bunların ifade özgürlüğü kapsamında olmadığı anlamına gelmeyeceği vurgulandı. Mahkeme, kişilerin sübjektif yorumlarına dayanarak ceza verilmesinin temel hak ihlali oluşturacağını tespit etti.

Yeniden Yargılama Kararı 

AYM, verilen mahkumiyet kararının zorunlu bir toplumsal ihtiyaca karşılık gelmediği gerekçesiyle ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verdi. Mahkeme, bu ihlalin ortadan kaldırılması amacıyla dosyanın yeniden yargılama yapılmak üzere Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi. Ayrıca, başvurucuya 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Kendisine 'dur' diyen polisi, kaputta 300 metre götürdü Kendisine 'dur' diyen polisi, kaputta 300 metre götürdü

Geçmişte de Benzer Karar Verilmişti

Anayasa Mahkemesi, 2008 yılında da benzer bir kararla "Sayın Öcalan" kampanyası sırasında atılan "Sayın Öcalan", "Bijî Serok Apo" ve "PKK halktır, halk burada" sloganları nedeniyle verilen cezaları, düşünce ve ifade özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirmişti.

Kaynak: Haber Merkezi