Bakan Göktaş, "Aile Rehberi Sistemi" adı verilen bu yeni modelin, ailelere daha etkin sosyal hizmet sunmayı amaçladığını belirtti. "Nasıl her aileye bir aile hekimi atanıyorsa, biz de sosyal hizmetler alanında benzer bir sistemi devreye almak istiyoruz," diyen Göktaş, aile içi ihmal, istismar ve çatışmaları önlemeyi hedeflediklerini vurguladı.

Türkmenistan'da Kumda Yemek Pişirme Geleneği Türkmenistan'da Kumda Yemek Pişirme Geleneği

SOSYAL RİSK HARİTASI İLE BÖLGESEL RİSKLER BELİRLENECEK

Kabine Toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Göktaş, ailelerin karşılaştığı sosyal risklerin tespiti için "sosyal risk haritası" çalışmalarına başladıklarını açıkladı. Bu haritalar, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve bağımlılık gibi sosyal sorunların mahalle bazında haritalandırılmasını sağlayacak. Göktaş, "Sosyal risk haritası ile her ilçe, mahalle ve hane bazında kaç engelli, yaşlı veya suça sürüklenmiş çocuk olduğunu tespit edebileceğiz. Bu veriler ışığında her bölgeye özgü koruyucu ve önleyici faaliyetler planlayacağız" dedi.

BAKANLIKLAR ARASI İŞ BİRLİĞİ VE PİLOT ÇALIŞMALAR

Bu projede, Adalet, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık ve Gençlik ve Spor Bakanlıkları gibi çeşitli kurumlarla iş birliği içinde çalıştıklarını belirten Göktaş, "Bu koordinasyon sayesinde henüz vakalar gerçekleşmeden müdahale edebilme kapasitemizi artıracağız" ifadelerini kullandı. Ayrıca, sosyal risk haritalarının 81 il ve 922 ilçede pilot olarak uygulanmaya başladığını duyuran Bakan Göktaş, tüm bilgilerin tek bir platformda toplanacağını ekledi.

AİLE REHBERİ SİSTEMİ İLE ERKEN MÜDAHALE

Göktaş, sosyal risk haritalarından elde edilecek bulgularla "Aile Rehberi Sistemi" adlı yeni bir modeli uygulamaya koyacaklarını söyledi. Bu sistemle her ailenin bir aile rehberi olacak ve ailelerin sosyal hizmet ihtiyaçlarına daha hızlı ve doğrudan yanıt verilecek. Bakan Göktaş, "Bu sistem, aile içi sorunlar henüz ortaya çıkmadan müdahale etmeyi mümkün kılacak. Böylelikle sosyal bozulmanın etkilerini en aza indirmeyi hedefliyoruz" dedi.

GÜÇLÜ AİLE, GÜÇLÜ TOPLUM HEDEFİ

Aile Rehberi Sistemi’nin, ailelerin yaşam döngüsündeki ihtiyaçlarını belirleyerek takip edeceğini ve böylelikle sunulan hizmetlerin kalitesini artıracağını belirten Göktaş, bu sistemin "güçlü aile, güçlü toplum" hedefi doğrultusunda önemli bir adım olduğunu ifade etti. Yeni modelin sosyal hizmetlerdeki önemli bir ihtiyacı karşılayacağını ve vatandaşların hayat kalitesine büyük katkı sunacağını vurguladı.

Kaynak: İHA