Konutta yatırım dönemi sona eriyor: Yatırımcıların yeni gözdesi bu sektörler... Konutta yatırım dönemi sona eriyor: Yatırımcıların yeni gözdesi bu sektörler...

Kredi kartı borçlarını ödemekte zorlananlar için yapılandırma süreci resmen başladı. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank, bu alanda öncü bankalar arasında yer alıyor. Sabah Gazetesi'nden Dilek Güngör'ün haberine göre, bu üç kamu bankasında yapılandırılan borç miktarı 1.5 milyar TL'ye ulaştı. Özel bankalar arasında ise İş Bankası ve Akbank, yapılandırma uygulamasını başlatan ilk bankalar oldu.

Akbank’tan 60 Ay Vade İmkanı

Akbank, hem ihtiyaç kredisi hem de kredi kartı borçları için yapılandırma seçenekleri sunuyor. Bugün itibarıyla kredi kartı sahiplerine 60 ay vadeli borç yapılandırma imkanı tanınıyor. Bu sayede vatandaşlar, mevcut borçlarını daha uzun vadeye yayarak ödeyebilir hale gelecek.

Faiz Oranları ve Yeniden Yapılandırma Seçeneği

Kredi kartı borçlarında şu an uygulanan faiz oranı %3.11 olarak belirlenmiş durumda. Ancak, bankacılar faiz oranlarının düşmesi durumunda, vatandaşların yeniden yapılandırma yapabileceklerini ifade ediyor. Yapılandırmada kullanılacak faiz oranı, Merkez Bankası’nın referans faizine göre belirlenecek.

Yapılandırma Şartları Neler?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından belirlenen kurallara göre, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları 60 aya kadar yapılandırılabiliyor. Asgari ödeme tutarını ödeyemeyenler, kredi kartı borçlarını 60 ay vadeye yayarak ödeyebiliyor. Ayrıca, yapılandırılan borç haricindeki bakiye kullanılmaya devam edebiliyor. Ancak, yapılandırılan borcun yarısı ödenene kadar ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamıyor.

İhtiyaç Kredileri İçin Ödeme Planları

İhtiyaç kredilerinde de ödemelerin 30 günden fazla gecikmesi durumunda 60 aya kadar yapılandırma yapılabiliyor. Örneğin, 50 bin TL’lik bir borcun 12 ayda ödenmesi halinde toplam geri ödeme 64 bin TL'yi bulurken, aylık taksit tutarı 5 bin 340 TL oluyor. Eğer borç 60 ay vadeye yayılırsa, toplam geri ödeme 133 bin TL'ye ulaşıyor ve aylık taksit ise 2 bin 228 TL olarak belirleniyor.

Kaynak: Sabah Gazetesi