İstanbul’da bilim insanlarının yaptığı 7 ve üzeri şiddetinde bir deprem uyarıları, kentin yapı stokunun ne kadar riskli olduğunu gözler önüne seriyor. Kentteki yapıların beşte biri, yani yaklaşık 1,5 milyon konut, olası bir depremde büyük tehlike altında. Bu nedenle İstanbul’un bir numaralı gündem maddesi, acil kentsel dönüşüm oldu.

Yarısı Bizden Kampanyası ile Güvenli Yapılar İnşa Ediliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın başlattığı Yarısı Bizden Kampanyası, riskli binalarını dönüştürmek isteyen İstanbullulara büyük fırsatlar sunuyor. Her bir konut için 1,5 milyon TL’ye kadar hibe ve kredi desteği sağlanıyor. Bu destekle birlikte vatandaşlar, yapılarını güvenli ve dayanıklı bir şekilde yeniden inşa ettirme imkanı buluyor.

8 Ağustos’ta Yeni Dönem Başladı

Geçen yıl düzenlenen ilk başvuru döneminde, e-devlet üzerinden 106 bin 225 bina ve 1 milyon 225 bin 63 bağımsız bölüm için talep toplandı. 8 Ağustos’ta başlayan yeni dönemde ise artık süre kısıtlaması olmadan başvurular kabul edilecek.

“İstanbul’un Dönüşümünü Başarıyla Tamamlayacağız”

Bakan Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yarısı Bizden” kampanyasından yararlanan vatandaşların görüşlerine ve devam eden inşaat çalışmalarına yer verdi. Kurum, “İstanbul’da dönüşümü başaracağız. Bunu devlet-millet el ele, omuz omuza yapacağız” ifadelerini kullandı. Kampanyanın, depreme dayanıklı yapıların inşasında bakanlık denetiminde güvence sağladığını vurgulayan vatandaşlar, tüm İstanbulluları bu fırsattan yararlanmaya çağırdı.

Vatandaşlardan Memnuniyet: “Denetimler En Üst Seviyede”

İnşaatı devam eden konut sahiplerinden Aşur Türköz, kampanyanın hem vatandaşlar hem de müteahhitler için güvence sağladığını belirtti. Türköz, “Denetimler en üst seviyede yapılıyor, binalar temelinden itibaren sıkı bir şekilde kontrol ediliyor. Depreme dayanıklı yapılar inşa ediliyor, bu sayede deprem korkusu yaşamadan rahatça uyuyabileceğiz” dedi.

“Sırtımızı Devlete Yasladık”

Bir diğer hak sahibi Hacı Tura ise kampanya sayesinde, daha önce maddi yetersizlikler nedeniyle yenileyemedikleri evlerini şimdi devletin sağladığı kredi ve hibelerle dönüştürebildiklerini dile getirdi. Tura, “Yarısı Bizden Kampanyası sayesinde devletin desteği ile evlerimizi dönüştürebildik. Bu kampanyadan herkesin faydalanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Bakan Kurum Sözünü Tuttu”

Başka bir hak sahibi Fatih Şeşen ise devletin kampanya kapsamında verdiği sözleri yerine getirdiğini vurgulayarak, “Devletimiz, vatandaşına her zaman olduğu gibi el uzattı. Bu projede siyaset yok, sadece vatandaş için bir emek var. Bakan Murat Kurum, verdiği tüm sözleri tuttu ve projeyi hayata geçirdi” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin en büyük inşaat projesi: Adıyaman'da büyük deprem konutları projesi sürüyor Türkiye'nin en büyük inşaat projesi: Adıyaman'da büyük deprem konutları projesi sürüyor

Yarısı Bizden Kampanyası Neler İçeriyor?

Kampanya kapsamında hak sahiplerine 700 bin TL’si hibe, 700 bin TL’si kredi ve 100 bin TL’si tahliye desteği olmak üzere toplam 1,5 milyon TL’lik destek sağlanıyor. Kredi geri ödemeleri ise yapı ruhsatı alındıktan 2 yıl sonra başlıyor ve 10 yıl vadeli kredi için ilk yıl faiz uygulanmıyor. Yeni kampanya dönemiyle birlikte başvuru tarihi kısıtlaması olmadan talepler toplanacak ve proje kapsamındaki otopark ve sığınak alanları proje metrekaresinin dışında tutulacak. Yüklenici firmalara ise desteğin %30’u iş başlangıcında peşin olarak ödenecek.

Kaynak: İHA