Ekonomi

Bakanlıktan emeklileri üzecek karar: 15 yıldır uygulanan o sistem kaldırıldı, emekli maaşlarında kesinti yapılacak!

Milyonlarca emekli vatandaş maaş yetersizliği nedeniyle geçim sıkıntısı yaşarken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan emeklilerin maaşlarında kesintiye sebep olacak bir karara imza attı. İşte, detaylar…

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önderliğinde yürütülen yeni ekonomi programı çerçevesinde, 15 yıldır kesintisiz uygulanan refah payı sistemi bu yıl askıya alındı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yapılan değişikliği son anda duyurarak milyonlarca emekliyi hayal kırıklığına uğrattı.

REFAH PAYI SİSTEMİ ASKIYA ALINDI

2009 yılında refah payı uygulaması devreye sokularak emeklilere enflasyon zammına ek olarak bir artış sağlanmıştı. 15 yıldır kesintisiz devam eden bu sistem, bu yıl son buldu. Bakan Işıkhan, "Emekliye refah payı var mı?" sorusuna "Hayır, yok," diyerek kesin bir dille yanıt verdi.

MİLYONLARCA EMEKLİ MAĞDUR OLACAK

Bu yıl enflasyon göz önüne alındığında yüzde 7-8 civarında olması beklenen refah payının verilmemesi, milyonlarca emeklinin zam oranında önemli bir düşüş yaşamasına neden olacak. Bakan Işıkhan, yılın ikinci yarısında emekli maaşlarına yapılacak zamlarda refah payının gündemde olmadığını belirtti. Bu karar, emekli maaşlarına yapılacak zamlarda 700 ile 1000 lira arasında bir azalmaya yol açacak.

Refah payının kaldırılması, emekliler arasında büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Emekliler, yıllardır alıştıkları ve bütçelerini buna göre planladıkları refah payı artışından mahrum kalacak olmalarından dolayı tepkili. Özellikle düşük gelirli emekliler, bu kararın günlük yaşamlarını olumsuz etkileyeceğini ve maddi sıkıntılarını artıracağını dile getiriyor.