32. Dönem 6. Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Cavit Erkılınç, basına yapılan maddi desteklerin önemine dikkat çekti. Erkılınç, mevzuata uygun hareket eden internet haber sitelerinin 1 Nisan 2023'ten itibaren resmî ilan ve reklam yayımlayarak önemli bir gelir elde ettiğini belirtti.

2024 YILINDA İLAN VE REKLAM GELİRLERİ 4 MİLYAR TL’Yİ BULACAK

Erkılınç, internet haber sitelerinin 1 Nisan 2023 ile 1 Nisan 2024 arasındaki bir yıllık süreçte, 1 milyar 130 milyon TL tutarında resmî ilan ve reklam yayımladığını ifade etti. Erkılınç, konuya ilişkin şu cümleleri aktardı:

CHP ve TİP arasında gerilim artıyor: 'Kendi kendinizi ifşa ettiniz' CHP ve TİP arasında gerilim artıyor: 'Kendi kendinizi ifşa ettiniz'

“2024 yılında 1,5 milyar Türk Lirası’nı aşan bir desteği sektörün dijital yayınlarına aktarmayı hedefliyoruz. Gazete ve dergileri de içine kattığımızda 4 milyar Türk Lirası büyüklüğünde bir ilan ve reklam pastasına ulaşmayı bekliyoruz. Devletimiz adına sektöre bu kıymetli desteği vererek ilan yayımlatılacak mecraların çeşitlenmesini sağlıyor, nitelikli yayıncılığı önceliyor ve istihdam olanaklarının artışını önemsiyoruz”

“BİK ANALİTİK: KURUMUN OLMAZSA OLMAZI”

Basın İlan Kurumu’nun geliştirdiği BİK Analitik yazılımı ile internet haber sitelerinin trafiklerinin ölçülmesinde adil ve tarafsız dağıtım prensibinin benimsendiğini belirten Erkılınç, bu yazılımın resmi ilan dağıtımında vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirtti. Erkılınç, “Sürekli kendimizi yeniliyor, geliştiriyor ve varsa eksikliklerimizi gidermeye gayret ediyoruz. Geçtiğimiz yıl kullanımına başladığımız bize özgü, Kurumumuz görevine uygun geliştirilen yerli yazılım BİK Analitik’e ayrı bir önem veriyoruz. Ziyaretçi trafiklerini resmî ilan alabilmenin tek şartı olarak görmüyor, internet basınını ‘tık avcılığı’na yönlendiren, kısır bir sistemin inşasından kaçınıyoruz. Basının, nitelikli içeriklerle okunur ve görünür olmasını önceliyoruz. Dolayısıyla BİK Analitik’in sunduğu hizmetlerden azami düzeyde yararlanmayı kıymetli buluyoruz. Patent ve marka tescilimizi aldığımız BİK Analitik, geçtiğimiz günlerde uluslararası geçerliliği bulunan TS ISO/IEC 25051 Standardı Belgelendirmesini almayı da başardı. Şimdi sıra uluslararası geçerliliği bulunan, kamu güvenini pekiştirmeye yönelik denetim raporunu almaya geldi. Amacımız; güvendiğimiz, arkasında durduğumuz BİK Analitik’in hiç kimsenin kalbinde, gönlünde şüpheye yer bırakmayacak şekilde rıza kazanmasını sağlamak. Bu vesile ile sizlerin koşulsuz desteğine ve sağladığınız katkıya şükran duyduğumuzu ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

SAHTE TRAFİK ALAN SİTELERLE MÜCADELE EDİLECEK

Erkılınç, mevzuat dışı sahte trafik alan internet haber siteleriyle mücadelenin süreceğini ve iyi yayıncılık yapan sitelerin destekleneceğini vurguladı. Resmî ilan pastasının sadece hak eden yayınlara verileceğini belirten Erkılın, şöyle dedi:

“Mesleği layıkıyla yapan internet haber sitelerimiz müsterih olsunlar. Mesleki anlamda iyi yayıncılık yapanla yapmayanı mutlaka ayıracağız. Büyütmekte zorlandığımız resmî ilan pastasını sadece hak edene vermeye kararlıyım, kararlıyız”

“RESMİ İLAN ALACAKSAN KURUMUN MEVZUATINA UYMAK ZORUNDASIN”

Basın İlan Kurumu’nun kamu kaynaklarını objektif ölçütlerle dağıttığını anımsatan Erkılınç, anayasal özgürlüklerle kurum mevzuatının karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Resmî ilan ve reklam almak isteyen yayınların kurum mevzuatına uymak zorunda olduğunu belirterek, “Biz kimsenin yaptığı yayıncılığa, fikrine, içtihadına karışmayız; karışamayız. Ancak resmî ilan veya reklam alacaksan Kurumumuz mevzuatına uymak zorundasın. Yayınlarımız resmî ilan ve reklam almak üzere müracaat ettiklerinde, peşinen ‘mevzuatına uyacağım, bu yeterliliği sunacağım’ taahhüdünde bulunmuş oluyor” değerlendirmesinde bulundu.

“GÖREVİNİ LAYIKIYLA YAPAN İŞLETMELERE BÜYÜK HAKSIZLIK”

Cavit Erkılınç, bazı yayınların benimsediği yanlış tutumlara da değindi ve şu ifadeleri aktardı:

“Dışarıda kalan 12 bin yayına yönelik herhangi bir karar aldığımızı veya yönlendirme yaptığımızı duydunuz mu? Zaten böyle bir durum hukuken de mümkün değil. Kaldı ki özgür düşünce ve bu düşüncenin yayılması Anayasamız ile güvence altındadır. Resmî ilan ve reklam yayımlama hakkı kazanmak ise şartlara bağlıdır ve bu şartlar Kurumumuzca belirlenir. Dolayısıyla Anayasanın tanıdığı özgürlük ile resmi ilan yayımlama kurallarını birbirine karıştırmamak gerekir. Bir başka ifadeyle resmî ilan yayımlama hakkına sahip olan süreli yayınlarımız, Anayasanın tanıdığı özgürlükten sonuna kadar istifade etmekle birlikte Kurumumuz mevzuatının gereğini yerine getirerek de ilan geliri elde etmektedir. ‘Basmayayım, satmayayım, fikir işçisi istihdam etmeyeyim, okunmasam da olur, yeter ki devlet bana para aktarsın’ demek, önce bu devletin gerçek sahibi milletimize, sonra görevini lakıyla yapan sektördeki işletmelere büyük haksızlıktır. Gazetecilik mesleğine karşı yapılmış büyük bir kötülüktür.”

“KURUMUN OLMADIĞI BİR DURUMDA KARAR MEKANİZMALARI SEKTEYE UĞRAYABİLİR”

Basın İlan Kurumu'nun üstlendiği görev ve aldığı komisyon ücretleriyle ilgili yapılan talepleri de değerlendiren Erkılınç, Kurumun merkezi bütçeden hiçbir şekilde pay almadan tüm faaliyetlerini resmi ilan ve reklamlardan sağladığı komisyon gelirleriyle sürdürdüğünü vurguladı. Ancak, Kurumun olmadığı bir senaryoda sektöre kesintisiz hizmet veren bağımsız karar mekanizmalarının sekteye uğrayabileceğini belirtti.

ERKILINÇ, KURUM OLMAZSA İŞLEYİŞİN DAHA İYİ OLMAYACAĞINI BELİRTTİ

Erkılınç, söz konusu taleplerin Kurumun olmadığı durumlarda daha fazla ilan yayımlanacağı, fiyat tarifelerinin beklentileri karşılayacağı ve kriz dönemlerinde kolaylaştırıcı tedbirlerin kullanılabileceği yönündeki beklentilere dikkat çekerek “Söz konusu talebi dile getirenler Kurumumuz olmadığında veya bağımsız karar alabilme yeteneğimiz ortadan kalktığında, adetçe daha fazla ilan yayımlayacaklarını, ilan fiyat tarifelerinin beklentilerini karşılayacağını; olağanüstü hallerde ve kriz dönemlerinde anlık kolaylaştırıcı tedbirlerden istifade edilebileceklerini mi sanıyorlar?” diye konuştu.

“NE YAPACAKLARINA DAİR PLANLARI VAR MI?”

Erkılınç, resmi ilanların belirli yayınlara bir puantaj esas alınarak dağıtımının yapıldığını belirtti ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Süreli yayınlarımız her ay içinde gelecek ilan tutarını aşağı yukarı biliyor, refiki olan yayınların da ne aldığını görebiliyor. Bu dedikleri gerçekleştiğinde, resmî ilanlar belli yayınlara gittiğinde, kendi yayınlarına gelmediğinde veya çok az geldiğinde ne yapacaklarına dair planları var mı? Dahası, büyük gayretlerimiz sonucu yayımlatabildiğimiz icra ilanlarının sağlıklı gelişini sağlayamamış basın sektörü, karşılaşacağı zorluğu nasıl aşmayı planlıyor? Kurumumuzun bir diğer varlık sebebi de belediyeler gibi kamu kurumlarının resmî ilan ve reklam harcamalarının kamu yararı çerçevesinde kontrol altında tutulması, belli eşik değerleri barındıran yayım bedelleriyle kamu menfaatlerinin korunmasıdır. Resmî reklamların dağıtımının ne hale geleceğini konuşmayı dahi anlamsız buluyorum.”

“BASININ GERÇEKÇİ BİR ÇÖZÜM BULMASI ZARURİ”

Erkılınç, bazı illerdeki gazete sayısının azalmasına değinerek, basının gerçekçi çözümler bulması gerektiğini belirtti. Reklam gelirlerinin azaldığı bir ortamda, yayınların masraflarını kısmak zorunda kaldığını ve bu durumun yayıncılık kalitesini düşürdüğünü vurgulayan Erkılınç, “200 bin, 300 bin nüfuslu illerimizde sekiz tane, on tane hatta daha fazla süreli yayın mevcut. Okur sayısı belli, ilan pastası belli ve mevcut gelirler hiçbir gazetenin yarasına merhem olmuyor. Gelir olmayınca masrafları kısmak yoluyla mevzuat ihlallerine tenezzül ediliyor, yayıncılık kalitesi düşüyor. Ne ülkemizde ne de diğer ülkelerde zarar ettiğini ifade ettiği halde o işte kalmaya devam eden yatırımcı göremezsiniz; ülkemizdeki basın sektörü hariç. Resmî veya özel ilan pastası büyümüyorsa, reklamlar başka mecralara kayıp eskisi kadar gelmiyorsa basınımızın bu duruma gerçekçi bir çözüm bulması zaruridir. Bunun nasıl olacağına da biz değil, basınımız karar verecektir.” dedi.

“BAŞKENTTEKİ GAZETELER 2 MİLYON TL GELİRE ULAŞACAK”

Ankara’da resmi ilan yayımlayan gazete sayısının dört gazeteye düşmesini değerlendiren Erkılınç, bu sürecin Genel Kurul Üyesi ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin önderliğinde gerçekleştiğini belirtti. Bu dönüşüm sayesinde gazetelerin aylık 2 milyon TL’ye yakın gelir elde edeceğini ve kaliteli yayıncılık yapabileceğini ifade eden Erkılınç, “Ankara gazetelerimiz, Genel Kurul Üyemiz ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanımız Sayın Nazmi Bilgin önderliğinde bir araya gelerek dokuz gazete iken dört gazete çatısı altında yola devam etme kararı aldılar. Biz de gazetelerimize resmî işlemlerinde her türlü kolaylığı sağladık. Şimdi Başkentimizde her bir gazetemiz ayda neredeyse 2 milyon TL’ye yakın gelire ulaşacak. Bu gazetelerimizin bir de layıkıyla yayım yapan internet haber sitesi varsa geliri 3 milyon Türk Lirasına yaklaşacak. Böylece gazetelerimiz nitelikli personel çalıştırabilir, maaşlarını ödeyebilir, kaliteli yayıncılık yapabilir bir yapıya kavuşacak. Ankara gazetelerinin dönüşümüne katkı sunan Nazmi Bilgin Bey başta olmak üzere tüm gazete sahiplerimize Kurumum ve şahsım adına şükranlarımı sunuyorum.” cümlelerini aktardı.

TOPLANTI CUMA GÜNÜ TAMAMLANACAK

Erkılınç’ın konuşmasının ardından Başkanlık Divanı Heyeti seçimi yapılarak başkan ve üyeler belirlendi. Ardından, Yönetim Kurulu Durum Raporu ve Denetçiler Raporu okundu ve çeşitli komisyonlar çalışmalarına başladı. Basın İlan Kurumu Genel Kurulu Toplantısı, 31 Mayıs 2024 Cuma günü yapılacak olan oturumla tamamlanacak.

Muhabir: Haber Bülteni