Dursun ERKILIÇ

Türkiye madenlerini değerlendirmeli elbette. Ancak bunu yaparken çevreyi, doğayı özellikle de halkın sağlığını korumak zorunda.

Bu çerçevede birçok maden projesi, protestoları ve talepleri görüldü ülkemizde. Bunlardan biri de Beypazarı ve Güdül’de yaşanıyor.

Beypazarı İlçesi Uruş Mahallesi ve komşu Güdül İlçesi mahalleleri doğanın ve tarımın geleceği için sepiyolit maden projesine “hayır!” diyor.

CİDDİ TEHDİT OLUŞTURUYOR

Beypazarı Uruş Mahallesi ve çevresinde kurulmak istenen sepiyolit madeni ocağı ve kırma-eleme tesisi bölge halkının sert tepkisiyle karşılaştı. Konuyla ilgili olarak görüşünü aldığımız kişilere göre söz konusu proje, 1862 hektarlık geniş bir alanı kapsıyor ve bölgenin doğasını, tarımını, hayvancılığını ve hava kalitesini ciddi şekilde tehdit ediyor.

Altın Portakal Film Festivali şıklık yarışı Altın Portakal Film Festivali şıklık yarışı

Tarımın ve hayvancılığın değeri pandemi dönemiyle birlikte daha da anlaşılmışken, bu projeye karşı direnmenin önemli bir yurttaşlık görevi haline geldiğini düşünen bölge halkı, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve derneklerin de katılımıyla seslerini duyurmak ve hukuk mücadelesi vermek için bir araya geldi.

DOĞA, TARIM VE HAYVANCILIK…

17 Mayıs 2024 tarihinde düzenlenen Halkın Katılımı Toplantısında bir araya gelen bölge halkı, Madencilik şirketinin vaat ettiği katma değer ve istihdamın somut temellere dayanmadığını, projede doğayı ve insanları korumaya yönelik hiçbir ciddi adımın bulunmadığını vurguluyor. Bölge sakinleri, bu projenin tarım ve hayvancılığı bitireceğini, meraları ve su kaynaklarını yok edeceğini, toz ve kamyon gürültüsü nedeniyle yerel halkın yaşam kalitesini bozacağını ve bölgenin doğasına geri dönülmez şekilde zarar vereceğini belirtiyor.

TARIM ALANLARINA SAHİP ÇIKALIM

Beypazarı ve Güdül köylüleri, toprağına, havasına, suyuna ve geleceğine sahip çıkmak için kararlılıkla mücadele ediyor. "ÇED Gerekli Değildir" kararına karşı kazandıkları dava, mücadelelerinin ilk adımı oldu. Şimdi ise, seslerine kulak verilip proje durdurulmazsa, yeniden başlatılan ÇED sürecine karşı yine hukuk mücadelesi vermeye hazırlanıyorlar. Bölge sakinleri, projenin gerçek çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri yeterince değerlendirilmeden “ÇED Olumlu” kararı verilme ihtimaline karşı tüm yurttaşları farkındalığa, yetkilileri de sorumluluğa çağırıyor.

Muhabir: Dursun Erkılıç