Koç Holding'in kuruluşunda ve büyümesinde önemli rol oynayan iş insanı Can Kıraç, 97 yaşında hayatını kaybetti. Ölüm haberinin ardından Can Kıraç’ın kariyeri ve yaşam öyküsü merak edildi. Peki, Can Kıraç kimdir? Can Kıraç nereli,kaç yaşında? İşte, Can Kıraç’ın merak edilen biyografisi…

Can Kıraç kimdir?

22 Mayıs 1927 tarihinde Ankara'nın Etimesgut ilçesindeki Atatürk Orman Çiftliği'nde doğan Can Kıraç, Türkiye'nin ilk ziraat mühendislerinden Ali Numan Kıraç ve Semiha Kıraç'ın çocuğudur. Adını Mustafa Kemal Atatürk'ten alan Kıraç, çocukluğunu Eskişehir'de geçirdi.

Eğitim hayatı

İlköğretimini Eskişehir'de tamamlayan Kıraç, lise eğitimini kardeşi İnan Kıraç ile birlikte İstanbul Galatasaray Lisesi'nde aldı ve 1946 yılında mezun oldu. 1950 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden mezun olan Kıraç, aynı yıllarda Türkiye Milli Talebeler Federasyonu'nun başkanlığını yaptı ve Koruk adlı bir dergi çıkardı.

İş Hayatı

29 Ağustos 1950 tarihinde Ankara'da Vehbi Koç'un kurduğu Koç Ticaret'in otomobilcilik şubesinde çalışmaya başlayan Can Kıraç, burada Bernar Nahum'un yanında çalıştı. 1957 yılında İzmir'de kurulan Egemak şirketinde genel müdür yardımcısı olarak görev yaptı ve bir yıl sonra genel müdürlük görevine getirildi. 1963 yılında tüm Koç şirketlerini bir çatı altında toplayan Koç Holding'in kurucu ortaklarından biri oldu. 1968 yılında İstanbul'a dönerek Otomotiv Grubu'nda çalışmaya başladı ve 1982 yılında Otomotiv Grubu'nun başına getirildi. 1984 yılında holdingin idari komitesine, 1987 yılında ise bu komitenin başkanlığına getirildi.

Akademik kariyeri

Koç Üniversitesi'nin kuruluşunda yer alan Kıraç, üniversitenin İcra Komitesi ile Mütevelli Heyeti'nde görev yaptı. 1991 yılında kendi isteğiyle emekli olan Kıraç, 2006 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından onursal üyelik, 2013 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi tarafından fahri doktora ve 2009 yılında Ankara Yıldız Rotary Kulübü tarafından Meslek Hizmet Ödülü'ne layık görüldü.

Özel Hayatı

1954 yılında İnci Atav Kıraç ile evlenen Can Kıraç'ın Aslı ve Ali Numan adında iki çocuğu oldu. Eşi İnci Atav Kıraç, 11 Ağustos 2019 tarihinde Alzheimer hastalığı nedeniyle vefat etti. Oğlu Ali Numan Kıraç, Kırsan Turizm ve Sun Rent a Car şirketlerinin kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır. Kızı Aslı Kıraç ise basın alanında eğitim almış ve Kaynak Sigorta ile Mercan Sigorta şirketlerinde yönetim kurulu başkanlığı yapmaktadır.

Faruk Zabcı kimdir? Faruk Zabcı kimdir?

Yazarlık ve Eserleri

Can Kıraç, iş hayatı ve anılarını kaleme alarak birçok kitap yazdı. Başlıca eserleri arasında "Anılarımla Patronum Vehbi Koç", "Anılar Olaylar", "Kolajlı Taşlamalar", "Can Kıraç'ın Canhıraş Mektubu", "Can Kıraç - Antika Adam" ve "Can Kıraç - Eldivensiz Adam" bulunmaktadır.

Muhabir: Haber Bülteni