Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Sırbistan'da uzaktan eğitim yoluyla faaliyet gösteren ve sahte olduğu tespit edilen "Yeni Pazar Üniversitesi"nin eğitim alanında kullanılan "edu.tr" uzantısının Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından verildiğini açıklamıştı. Açıklamanın üzerine YÖK, bu uzantının hangi şartlar altında verildiğini öğrenmek için BTK’ya başvurulmasını talep etti. CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, Milli Eğitim Bakanlığı'nın YÖK'ün açıklamasını kendisine ilettiğini belirtti. Demir, BTK'nin internete erişim engelleri getirdiğini vurgulayarak, "Sahte diploma çetesine" bu uzantıyı nasıl verdiğinin netleşmesiyle Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etmişti.

Deniz Demir, Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Yeni Pazar Üniversitesi" adı altında sahte diploma veren ve Sırbistan’da olduğu iddia edilen hayali bir üniversitenin "http://edu.tr" uzantısını nasıl aldığı konusunda yeni bir gelişme olduğunu duyurdu. 

Deniz Demir açıklamasında BTK'nın sahte diploma çetesine nasıl bu uzantıyı verdiğinin aydınlatılmasını talep etti. 

Türk Eğitim-Sen'den eğitim reformu için önemli öneriler Türk Eğitim-Sen'den eğitim reformu için önemli öneriler

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Deniz Demir, "Milli Eğitim Bakanlığı: Sahte üniversiteye ‘http://edu.tr’ uzantısını BTK verdi! Sahte olduğu ortaya çıkan “Yeni Pazar Üniversitesi” skandalını kolayca anımsayacaksınız… Uzaktan eğitim verdiğini iddia eden, sahte diploma veren ve Sırbistan’da olduğu söylenen bir hayali üniversite. Dolandırılmaya alışkınız ama bu kez olay daha farklı. Bu hayali üniversite bir alan adı alıyor ve internet sayfası açıyor. Olayın rezalet kısmı ise şu: Hayali üniversite “http://edu.tr” uzantılı yani yalnızca Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından tanınan eğitim kurumları için verdiği bir web sayfası aracılığıyla (http://yenipazar.edu.tr) ile insanları dolandırmaya başlıyor. Bu uzantının nasıl alındığı ise bilinmiyor. Milli Eğitim Bakanına sormamıza rağmen o da bilmiyor olacak ki topu BTK’ya atıyor. Böyle rezalet olur mu? Her isteyen bu uzantıyı alabiliyorsa YÖK ne iş yapıyor, BTK ne işe yarıyor? Devam edelim, Verdiğim soru önergesine istinaden; “İlgili kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını aldatma kastıyla hareket ettiği anlaşılmaktadır” diyen MEB, BTK’ya yazı yazarak http://yenipazar.edu.tr adresine erişim engeli getirilmesini istiyor. YÖK Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı ise; “http://edu.tr uzantısını veren kurum Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’dur. http://edu.tr uzantısının hangi şartlarda verildiğinin BTK’dan sorulması gerekmektedir” diyor. Anlayacağınız rezaletin boyutu sandığınızdan da büyük ki, kurumlar skandalı üzerine almak istemiyor. Biz, her fırsatta internete, sosyal medyaya erişim engeli getiren BTK’nın sahte diploma çetesine bu uzantıyı nasıl verdiği netleştiğinde Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağız. Bir devlet kurumunun vurgun çetesiyle nasıl bir bağlantısının olduğu da mutlaka ortaya çıkacaktır. Profesyonelce kurulan bir ağ ve dolandırılan binlerce insan…" şeklinde açıklama yaptı. 

Açıklamasında İletişim akademisyeni Doç. Dr. Osman Vedüd Eşidir'in sahte üniversite konusunda hayati bir hata yapıldığını söylediğini belirten Deniz Demir, "Doç. Dr. Eşidir, “MEB, araştırmalarında; sahte Yeni Pazar Üniversitesi ile gerçekte var olan Novi Pazar Üniversitesi’ni birbirine karıştırıyor. Novi Pazar Üniversitesi Türkçe’ye Yeni Pazar Üniversitesi diye tercüme edilemez ama resmi yazışmalarda bu basit hata yapılıyor nedense. Bu hatadan diploma çeteleri yararlanıyor. Çünkü; sahte olan Yeni Pazar Üniversitesi Sırbistan’daki Novi Pazar Üniversitesi’ni taklit ediyor” diyor." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Cansel Yıldız