Gündem

CHP, TSK Personel Kanunu'nun iptal olması için AYM'ye başvurdu!

CHP, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un yürürlüğünün durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Abone Ol

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, bu başvuruyu kamuoyuna duyurarak, söz konusu kanunun bazı maddelerinin iptali için yargı süreci başlattıklarını belirtti.

Günaydın, kanunun iptalini talep ettikleri gerekçeleri sıralarken, özellikle TSK'nın siyasallaşması endişesi taşıdıklarını vurguladı. Üstün başarılı subay ve astsubayların terfi süreçlerinin, ilgili kuvvet komutanları yerine Milli Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı tarafından belirlenmesi durumunun TSK'nın siyasetten bağımsızlığını zedelediğini ifade etti.

"Askeri Öğrencilere Ağır Yükümlülükler Getiriliyor"

Başvuruda yer alan bir diğer önemli konu, askeri öğrencilerin ve personelin eğitim sürecine ilişkin düzenlemeler oldu. Günaydın, yurt içinde ve dışında eğitim gören askeri öğrencilerin ve personelin, askeri sistemden ayrılmaları halinde kendilerine yapılan masrafların birkaç katını iade etme zorunluluğunun orantısız bir yük getirdiğini savundu.

"Eğitim Hakkına Aykırı Düzenlemeler"

Gökhan Günaydın, ayrıca askeri öğrencilerin yükseköğretim kurumları arasında geçiş yapma veya değiştirme hakkının tamamen kaldırılmasının eğitim hakkına aykırı olduğunu belirtti.

"Belirsiz Disiplin ve Sözleşme Düzenlemeleri"

Uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erlerin görevde başarısızlık durumlarının belirsiz şekilde düzenlendiğini dile getiren Günaydın, bu durumun adaletsiz fesihlere yol açabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, bu personelin sicil işlemleri ve diğer özlük haklarının yönetmelikle belirlenmesinin kanunilik ilkesine aykırı olduğunu söyledi.

"İstihdam ve Terfi Usullerinde Değişiklik"

Günaydın, sözleşmeli erbaş ve erlerin, TSK'nın ihtiyaçlarına göre değil, bakanlıkların kararlarına göre istihdam edilmesinin de kurumun siyasallaşmasına yol açabileceğini ifade etti. Bu personelin uzman erbaşlığa geçiş sınavlarının da yönetmelikle belirlenmesinin hukuki belirsizliklere neden olacağını savundu.

CHP, Anayasa Mahkemesi'nin bu düzenlemeleri iptal etmesini talep ederek, TSK'nın bağımsız ve tarafsız yapısının korunması gerektiğini vurguladı.