Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), İsrail-Filistin savaşının başlamasından bu yana en az 108 gazeteci ve medya çalışanın hayatını kaybettiğini açıkladı. CPJ, 7 Ekim 2023'te başlayan İsrail-Gazze savaşında bu sayıya ulaşıldığını belirtti.

Savaşın Gazeteciler Üzerindeki Etkisi

CPJ'nin 6 Temmuz 2024 itibarıyla yaptığı ön incelemeler, savaşın başladığı tarihten bu yana 39 binden fazla kişinin öldüğünü ve bu kişiler arasında en az 108 gazeteci ve medya çalışanının bulunduğunu ortaya koydu. Bu durum, CPJ’nin 1992 yılında veri toplamaya başlamasından bu yana gazeteciler için en ölümcül dönem olarak kaydedildi.

Gazze'deki Gazetecilerin Karşılaştığı Zorluklar

Gazze'deki gazeteciler, İsrail kara saldırıları sırasında çatışmaları haber yaparken büyük risklerle karşı karşıya kalıyor. Bu riskler arasında en yıkıcı olanlar, İsrail hava saldırıları, kesintiye uğrayan iletişim, tedarik sıkıntısı ve kapsamlı elektrik kesintileri olarak belirtiliyor.

Gazze'de can kaybı 41 bin 595'e çıktı Gazze'de can kaybı 41 bin 595'e çıktı

CPJ Program Direktörü Carlos Martinez de la Serna, "Gazze'deki savaş başladığından beri gazeteciler, habercilikleri için en yüksek bedeli, hayatları ile ödüyorlar. Koruma, ekipman, uluslararası varlık, iletişim veya yiyecek ve su olmadan dünyaya gerçeği anlatmak için hala hayati önem taşıyan işlerini yapıyorlar. Her gazeteci öldürüldüğünde, yaralandığında, tutuklandığında veya sürgüne gitmeye zorlandığında, gerçeğin parçalarını kaybediyoruz" dedi.

Ölümler ve Tutuklamalar

CPJ'nin incelemesine göre, hayatını kaybeden 108 gazeteci ve medya çalışanından 103'ü Filistinli, 2'si İsrailli ve 3'ü Lübnanlı. Ayrıca, 32 gazeteci yaralanmış, 2 gazeteci kaybolmuş ve 51 gazeteci tutuklanmıştır.

Bu korkunç istatistikler, gazetecilerin savaş bölgelerinde karşı karşıya kaldığı tehlikeleri bir kez daha gözler önüne seriyor ve onların güvenliği için uluslararası toplumun daha fazla çaba göstermesi gerektiğini vurguluyor.

Muhabir: Haber Bülteni