Ankara'nın Çubuk ilçesi, Çubuk vişnesi ile Türkiye genelinde dikkat çekiyor. Bu vişne, coğrafi işaret tesciline sahip olup, yüksek kalitesi ve lezzetiyle tanınıyor. Çubuk vişnesi, yüzde 80 sululuk oranı ve lezzetiyle öne çıkarken, özellikle kışa hazırlık yapan kadınlar tarafından da yoğun şekilde tercih ediliyor. Hasat edilen vişnelerin bir kısmı tüccarlara satılırken, bir kısmı ise pazarlarda ve yol kenarlarında tezgahlarda satışa sunuluyor.

Çubuk Vişnesinin Üretim Süreci ve Çeşitleri

Çubuk'ta yetiştirilen vişne ağaçları, özellikle çatlamaya dayanıklı olan 'Kütahya' ve 'Montmorency' çeşitleri ile bilinir. Vişne bahçeleri genellikle idris anacı üzerine aşılanarak tesis edilir. Bu sayede vişne ağaçları, kireçli topraklarda bile sağlıklı bir şekilde yetiştirilebiliyor. Mahmutoğlan, Kuruçay ve Kışlacık gibi mahallelerde vişne yetiştiriciliği oldukça yaygın.

Çubuk vişnesi üretiminde hastalık ve zararlılarla mücadelede entegre mücadele yöntemleri kullanılıyor. Bu yöntem, çevre dostu tarımsal üretimi destekleyerek, kaliteli ve ilaç kalıntısı riski düşük ürün elde edilmesini sağlıyor. Aynı zamanda gereksiz ilaçlamalar önlenerek, hem maliyet düşürülüyor hem de doğal denge korunuyor.

Ankara Vişne Üretiminde Lider

Çubuk vişnesi, sahip olduğu coğrafi işaretle Ankara'nın vişne üretiminde öncü olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Zeynep Yıldız, paylaşımında "Çubuk’un coğrafi işaretli vişnesi ile Ankara, vişne üretiminde de başı çekiyor" ifadelerine yer verdi.

Zeynep Yıldız'dan Ankara’nın Değerlerine Vurgu


Her hafta Ankara'nın farklı bir değerini gündeme taşıyan Zeynep Yıldız, bu hafta sonu dikkatleri vişne üzerine çekti. Paylaşımında, "Her pazar günü Ankara’nın bir değerini konuşalım. Hasat biterken, biz #vişne ile başlayalım" dedi.

Zeynep Yıldız, vişne üretimini daha da sistemli hale getirmek için çalışmaların devam edeceğini belirterek, "Üretimi daha da sistemli hale getirmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

"Gerçek hayat hikayesi" denilmişti: Baby Reindeer dizisi hakkında şok karar! "Gerçek hayat hikayesi" denilmişti: Baby Reindeer dizisi hakkında şok karar!

Ak Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız'ın sosyal medya paylaşımı ise şöyle, "Çubuk’un coğrafi işaretli vişnesi ile Ankara vişne üretiminde de başı çekiyor. Her pazar günü Ankara’nın bir değerini konuşalım. Hasat biterken, biz #vişne ile başlayalım. Üretimi daha da sistemli hale getirmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz."

Muhabir: Cansel Yıldız