İKİ FARKLI GÜZERGAH ZORUNLULUĞU

Yeni yönetmelik kapsamında, direksiyon eğitimi dersi sınavları il veya ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından belirlenen ve ilgili mevzuata göre yetkilendirilen iki farklı güzergahta yapılacak. Bu düzenleme, sınavların daha objektif ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmesini amaçlıyor.

SAHTECİLİK VE KAYIT DIŞILIĞIN ÖNLENMESİ

Sürücü belgesi sınavlarına başkasının yerine girenler veya girmeye teşebbüs edenler ile kendi yerine başkasını sınava sokanların men süresi 2 yıldan 5 yıla çıkarıldı. Ayrıca, kurslara kayıtlarda yeni tip Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ibrazı zorunlu hale getirildi ve sahada yaşanan sıkıntıların giderilmesi için kursiyerin fotoğrafı çekilerek sisteme aktarılacak.

ENGELLİ KURSİYERLER İÇİN YENİ DÜZENLEMELER

Engelli kursiyerler, kendilerine ait veya temin edecekleri, standartlara ve engel durumuna uygun başka bir araç ile eğitim alarak sınavlara girebilecekler. Bu düzenleme, engelli bireylerin eğitim ve sınav süreçlerinde daha fazla kolaylık sağlıyor.

SINAV SÜRESİ VE SAATLERİ DEĞİŞİYOR

Direksiyon eğitimi dersi sınavı süresi 35 dakikadan 40 dakikaya çıkarıldı. Sınavlar artık 07.00-18.00 saatleri yerine 07.00-21.00 saatleri arasında yapılacak. Sınavlar, sınav yürütme komisyonunun sınav günü sabahı yaptığı toplantıda çekilen kura ile belirlenen güzergahta gerçekleştirilecek.

MUVAZZAF ASKERLİK VE HAMİLELİK DURUMLARI

Muvazzaf askerlik görevi, hamilelik, doğum veya tedavisi uzun süren hastalığı bulunan kursiyerler, sınav haklarını dondurarak mazeret süreleri bitiminde kalan sınav haklarını kullanabilecekler. Bu düzenleme, özel durumları olan bireylerin mağduriyetini önlemeyi hedefliyor.

KURUM AÇMA İŞLEMLERİNE EK SÜRE

Kurum açma işlemlerinde, resmi kurum ve kuruluşlardan alınması gereken belgelerin gecikmesi durumunda bir ay, inceleme raporunda belirtilen eksikliklerin giderilmesi amacıyla ise 20 gün ek süre verilecek.

İngiltere'ye giden Hayrunnisa Gül'e hırsızlık şoku! İngiltere'ye giden Hayrunnisa Gül'e hırsızlık şoku!

ELEKTRONİK SERTİFİKA VE TEORİK SINAV MUAFİYETİ

Sınavlarda başarılı olan kursiyerler, Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Sertifikasını e-Devlet sistemi üzerinden alabilecek. Teorik sınavlarda başarılı olup kendi isteğiyle kaydını sildirenler ile direksiyon eğitimi dersi sınavlarında başarısız olanlar, 3 yıl içinde yeniden kayıt yaptırdıklarında teorik eğitim ve sınavlardan muaf tutulacak.

GERİ PARK UYGULAMASI VE ARAÇ YAŞLARI

Kursiyerlerin geri park uygulamasında koniler arasına tek hamlede girememesi durumunda, aynı hamleyi bir kez daha yapabilme imkanı tanınacak. Eğitim ve sınav araçlarının yaşları, fabrikada imal edildiği tarihten sonraki ilk takvim yılında bir yaşında kabul edilecek şekilde hesaplanacak.

DEĞİŞİKLİKLERİN YÜRÜRLÜĞE GİRİŞİ

Yönetmelik değişiklikleri kapsamında, direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonu üyeleri ile direksiyon usta öğreticileri, en geç 2 yıl içinde hizmet içi tamamlama eğitimine alınacak. Söz konusu değişikliklerin bazıları 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

Muhabir: Haber Bülteni