Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Temmuz’da Haziran ayı tüketici fiyatları verisini açıklayacak. Bu veriyle birlikte 2024 yılının ilk altı aylık enflasyon farkı belirlenecek ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı açıklanacak. En düşük emekli maaşı ne kadar olacak merak konusu. Peki, 2024 Temmuz’da emekli maaşına yapılacak zam oranı yüzde kaç olarak hesaplanıyor? Emekli kök maaşa seyyanen zam yapılacak mı?

Maaşlar yükseldi, eleman açığı kapanmıyor: En büyük sorun bu sektörde Maaşlar yükseldi, eleman açığı kapanmıyor: En büyük sorun bu sektörde

Emekli Zammı 2024 Temmuz’da Ne Kadar Olacak?

Yılda iki kez yapılan emekli maaşı zammı için yılın ikinci zammına az bir süre kaldı. Ocak - Mayıs dönemi enflasyon oranı %22,72 olarak duyurulmuştu. Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte emekli maaşı zam oranı da netleşecek.

En Düşük Emekli Maaşı İçin Beklenti Ne?

Konu hakkında milliyet.com.tr’ye açıklama yapan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

“En düşük emekli maaşı, Hazine desteği ile 10 bin TL olarak belirlenmişti. Enflasyon verisi değerlendirildiğinde zam oranının %25 civarında olacağını düşünüyorum. En düşük emekli maaşının 12.500 TL’ye çıkarılmasını bekliyorum. Ancak mevcut sıkı para politikası ve ekonomik program nedeniyle en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasının mümkün olmadığını düşünüyorum.”

Kök Maaşa Seyyanen Zam Mümkün Mü?

Konu hakkında açıklama yapan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz,

“Kök maaş, kişilerin çalışma hayatı boyunca maaşlarından kesilen uzun vadeli primler vasıtasıyla kanunların emrettiği şekilde bağlanan maaştır. Eğer emekli maaşınız 10 bin TL’nin altında ise aradaki fark Hazine tarafından karşılanmaktadır”

dedi.

Refah Payı Verilecek Mi?

Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AK Parti grup toplantısı öncesinde emeklilere refah payı verilip verilmeyeceği sorusuna yanıt verdi. Bakan Işıkhan,

“Şu an gündemimizde yok. Zaten toplu sözleşme gereği yapılacak artışlar olacak. Refah payı ile ilgili şu an bir çalışmamız yok”

şeklinde konuştu.

Muhabir: Haber Bülteni