Yılın ilk ayında SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı için yüzde 49.25 artış yapan hükümet, en düşük emekli maaşını ise yalnızca 10 bin liraya yükseltmişti. 31 Mart öncesinde emeklilerin tepkileri miting meydanlarına yansımış, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, seyyanen zam tartışmalarına kapıyı kapatarak Hazine'de emeklilere ödenecek para olmadığını belirtmişti.

Bartın'da çevre kirliliğine büyük ceza Bartın'da çevre kirliliğine büyük ceza

Yasaya göre memur ve emeklilere Temmuz ayında ödenecek enflasyon farkı için şimdiden tartışmalar başlarken, ekonomi yönetimi her açıklamada 16 milyon emekliyi bir 'yük' olarak niteleyerek, yapılacak ek zammı kök maaş ile sınırlı tutmayı planlıyor.

Kulislerden gelen bilgilere göre, milyonlarca emekli taban aylık olan 10 bin lira seviyesinde maaş alıyor olsa da, bu kişilerin maaşları halihazırda 7 bin lira seviyelerine kadar düşebiliyor. Temmuz ayında yapılması beklenen ek zammın yalnızca kök maaşlara yansıması durumunda, milyonlarca emeklinin eline geçen parada hiçbir artış yaşanmaması anlamına gelecek. AKP iktidarı, geçtiğimiz Temmuz ayında emeklilere verilen yüzde 25'lik zammı kök maaşlara yansıtmış ve en düşük emekli maaşında hiçbir artış yaşanmamıştı.

Ekonomi yönetimi, geçtiğimiz yıl yapılanın aynısını uygulaması halinde, mevcut şartlarda taban aylığı 10 bin liranın altında olan emekliler, yapılacak zamdan fiilen hiçbir fayda görmeyecek.

Muhabir: Haber Bülteni