Boksta kadınlar 57 kilogram yarı finalinde milli boksörümüz Esra Yıldız Kahraman, Tayvanlı rakibi Lin Yu-Ting'e mağlup olarak bronz madalya kazandı. Maç sonrası yaptığı anlamlı hareketle dikkatleri üzerine çeken Kahraman, elleriyle yaptığı "X" işaretiyle cinsiyet tartışmalarındaki Cezayirli boksör Imane Khelif ve rakibi Lin Yu-Ting'e gönderme yaptı.

Olimpiyatlara Damga Vuran Hareket

2024 Paris Olimpiyatları’nda ringde elleriyle "X" işareti yapan milli sporcumuz, cinsiyet tartışmalarının merkezindeki boksörlere meydan okudu. Bu hareket, Imane Khelif ve Lin Yu-Ting’in cinsiyet kromozom testleri sonucunda XY kromozomları taşıdıkları ortaya çıkmasından sonra geldi.

Her iki boksör de bu nedenle Uluslararası Boks Birliği (IBA) tarafından Yeni Delhi'de düzenlenen 2023 Dünya Şampiyonası'ndan diskalifiye edilmişti. Pazartesi günü düzenlenen basın toplantısında, bu iki boksörün cinsiyet testlerine uygun olmadığına karar verildiği açıklanmıştı.

Lübnan’dan kaçanlar korkunç anları anlattı Lübnan’dan kaçanlar korkunç anları anlattı

Karşılaşma sonrası görüşlerini paylaşan Esra Yıldız Kahraman, "Tabii ki de hedefim şampiyonluktu. Benim için büyük bir hayal kırıklığı oldu. Talihsizlikler de biraz beni buldu. Dün biraz rahatsızlandım. Elimden gelen her şeyi yaptım. Tabii ki de daha iyi olabilirdi, daha iyi performans gösterebilirdim. Rakibim de bir numaralı seribaşı zaten, iyi bir rakip. Hayırlısı böyleymiş diyelim. Nasibimizde bronz madalya varmış. Tabii ki bu yolun sonu değil. 2028'te Los Angeles var. Şu an yine büyüyerek gidiyorum. Tokyo'da çeyrek finalde yenildim. Burada bronz madalya kazandım. Los Angeles'ta da inşallah altın madalya kazanırım diyorum. Daha yolun sonu değil, yola devam. Beni destekleyen, dua eden herkese çok teşekkür ediyorum. Hepinizi çok seviyorum" ifadelerini kullandı.

Cinsiyet Kromozomları ve Anlamı

İnsan vücut hücrelerinde 23 çift kromozom bulunur. Bunların 22 çifti erkek ve kadında aynıdır ve otozomal kromozom olarak adlandırılır. Kalan çift ise cinsiyet kromozomlarıdır. Kadınlarda 46,XX, erkeklerde ise 46,XY kromozom dizilimi bulunur. Esra Yıldız Kahraman’ın "X" işareti yaparak, kadın kategorisinde yarışan ancak XY kromozoma sahip sporculara dikkat çektiği anlaşılıyor.

Bakan’dan Destek Mesajı Geldi

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, müsabakayı salonda izledi ve Kahraman'ın "X" işareti yaptığı anı sosyal medyada paylaşarak, "Esra Yıldız Kahraman Olimpiyat Üçüncüsü! Harika mücadele ettin Esra, seninle gurur duyuyoruz!" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Haber Bülteni