Sağlık

Etlik Şehir Hastanesi’nde kuyruk çilesi

Muhabirimiz Onur Dedeoğlu, Türkiye’nin en büyük şehir hastanesi olma özelliği taşıyan Etlik şehir Hastanesi Acil Servis Triyaj Servisi’nde yaşadığı kuyruk çilesini yazdı.

Abone Ol

Ankara'nın Yenimahalle ilçesine bağlı varlık Mahallesi'nde bulunan Etlik Şehir hastanesi 2022 yılında açılmıştı. Toplam 4050 yatak kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük şehir hastanesi özelliğini taşıyan bu hastanede akşam saatlerinde çok yoğun olan erişkin acil servisi için sadece 2 tane triyaj bölümü bulunuyor.

Özellikle akşam saatlerinde Ankara'nın birçok yerinden yüzlerce hatta binlerce vatandaşın acil tedavi görmek için gittiği Etlik Şehir Hastanesi erişkin acil bölümünde muayene olmadan ve kayıt yaptırmadan hemen önce triyaj bölümüne gitmek zorunda olan vatandaşlar triyaj bölümüne gözükmek için uzun süreler bekleyebiliyorlar yoğunluğa göre de bekleme süresi değişebiliyor.

Ortalama 60 kişi triyaj sırasında önünüzde olduğu zaman yaklaşık 20 dakika triyaj bölümüne görünmek için bekleyebiliyorsunuz. Bu da her bir dakikada triyaj bölümünün 3 vatandaşı görmesi demek. Triyaj bölümünde çalışan personelin de bir vatandaşa 20 saniye vakit ayırması anlamına geliyor.

MERAMIMI ANLATMAK İÇİN 20 DAKİKA BEKLEDİM

Dün yaşadığım bir yaralanma olayından ötürü akşam gitmiş olduğum Etlik Şehir Hastanesi'nde tetanos aşısı olmaya geldiğimi söyleyebilmek için triyaj sırasında önümdeki 63 insanın görünmesi için 20 dakika triyaj kuyruğunda bekledim ve bir gazeteci olarak vatandaşların yaşamış olduğu bu acil zaman kaybını ifade etmek istedim. Böyle hayatı ve önemli bir alanda işleyişin hızlı gitmesi için iki yerine 4 hatta 6 tane triyaj bölümü olabilir hastaların muayene hızı da bu şekilde artmış olur.

TRİYAJ NEDİR

Triyaj , savaşta ve acil servislerde tıbbî müdahale önceliklerini belirleme sistemi. Bu öncelikler, hastanın yaşama şansı, durumunun aciliyeti gibi unsurlara dayanarak belirlenir ve olan yoğun bakım üniteleri gibi sıkıntı olan yerlere kimin girebileceğine karar verilir. Triyaj kavramı Fransızcada 'önceliklerine göre sıralama' anlamına gelen 'triage' kelimesinden gelir.